Hög närvaro och god stämning på årets Nobelevent

Förväntningarna är höga när eleverna i klass NA18J från Naturvetenskapsprogrammet på Bäckängsgymnasiet laddar inför årets nobelevenemang när vi träffar dem veckan innan det är dags. Detta ska bli deras första gång förklarar matematikläraren Eva Hjelmgren.

– Detta blir mitt tionde eller elfte år på nobeleventet och alla klasser jag tagit med dit har varit väldigt nöjda, vilket jag har sagt till eleverna. Hela inramningen är trevlig och lärorik i och med att alla sannolikt får med sig ny kunskap därifrån, berättar hon.

Överlag verkar klassen ha ganska god koll på just Nobelpriset, desto mindre är kännedomen om årets priser och pristagare. På fråga om eleverna ser fram emot nobeleventet är svaret enhälligt “JA!”.

– Det ska bli spännande att få de olika kategorierna och forskningen förklarat för sig på ett enklare sätt. Jag hade velat gå på nobeleventet även om vi inte skulle få gå dit med klassen, förklarar Signe Bordin.

– Svenska Akademien har vi ju pratat om en del. Det verkar vara lite speciellt att det delas ut två litteraturpris i år, fortsätter Eliah Flink och Alva Nilsson.

Den 10 december när eventet är igång verkar förväntningarna ha blivit besvarade. Eleverna i klass NA18J passar på att diskutera presentationerna som framförts under pausen med de fikar med frallor och dryck. De fascineras över att så komplexa ämnen gjorts begripliga av föreläsarna; plötsligt blev nobelpriserna och rönen föremål för diskussion och debatt, eleverna emellan.

– Ekonomipriset var himla intressant och att kunna hjälpa så många människor på det sättet som pristagarna gör känns viktigt. Vi fick också presenterat Dollar Street* för oss, att kunna se hur människor har det runt om på jorden var så himla coolt, säger Inez Engström och Klara Folke.

– Vi hade inte pratat så mycket tidigare i skolan om att en av litteraturpristagarna var så pass kontroversiellt, det var spännande att höra, fortsätter Ludwig Götborg och Selma Skoglund.

Efter fikapausen gick de drygt 450 besökarna åter in i Kongresshallen för att lyssna på de kvarvarande presentationerna som avslutades med ett inspirerande tal av högskolans rektor Mats Tinnsten.

*Reds anmärkning:
En tjänst som beskriver levnadsförhållanden för människor i hela världen baserat på inkomst.

Text och bild: Vasilios Bartziokas