Inblicksfrågan: Öppet nätverk

Frågorna lyder:

”Varför finns det inget ständigt gäst-wifi på högskolan? Det vore bra när man får gäster istället för att behöva be om ett särskilt login för dessa tillfällen. Det kan kännas onödigt att skaffa det när man har möte med ett par externa personer, men tråkigt att inte kunna erbjuda dem wifi.”

”Varför har inte högskolan ett öppet nät för besökare? Det funkar ju på många andra ställen, hotell och sjukhuset i Borås.” 

Anders Brännberg, IT-chef svarar:

– Inom högskolan använder vi tjänster från det svenska universitetsnätet SUNET. Dessa tjänster ställer krav på oss som lärosäte att bland annat kunna identifiera de personer som använder våra nätverk för att få nyttja dessa tjänster. Detta för att minimera risken för otillåtet eller olagligt nyttjande av våra resurser. I dagsläget är det därför inte aktuellt med ett öppet nätverk för besökare.

– IT-avdelningen ser ständigt över tjänsteutbudet tillsammans med våra leverantörer för att kunna tillhandahålla kvalitativa tjänster. Om detta önskemål kommer att leda till en förändring i vårt erbjudande får vi återkomma till. 

Läs mer

Skapa ett tillfälligt gästkonto för att ge dina externa gäster tillgång till trådlöst nätverk.

Har du en fråga till Inblick?

Är det något du gått omkring och funderat på som du vill att vi som gör Inblick ska ta reda på? Ställ din fråga till oss!

Text: Johanna Avadahl
Foto: Suss Wilén