Nobel 2019: Malin Utter kommenterar litteraturpriset

Montage, Svenska akademien och Malin Utter.

Årets nobelpris i litteratur går till den österrikiske författaren Peter Handke. Varför tilldelades han priset?
– Svenska Akademins motivering lyder "För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet". Många har varit upprörda över att Peter Handke tilldelades nobelpriset i litteratur.

Vad gör honom till en så kontroversiell pristagare?
– År 1996 uppkom en kontrovers kring Peter Handkes reseskildring En vinterresa på floderna Donau, Sava, Morava och Drina eller rättvisa för Serbien där han skildrade Serbien som ett offer i de jugoslaviska krigen. Kritiker har anklagat honom för att ha förminskat serbiska krigsbrott, medan Handke själv menar att han helt enkelt har fört ett sofistikerat resonemang kring händelserna i Jugoslavien i motsats till en förenklad bild i etablerade västerländska medier. Han höll han tal på Slobodan Miloševićs begravning 18 mars 2006 inför tiotusentals sörjande serber, vilket ledde till en ny kritikerstorm. En av de tyngsta invändningarna mot Handke är att han sägs ha förnekat folkmordet i bosniska Srebrenica. Men detta råder det stor oenighet kring.

Har du någon favorit bland nobelpristagarens böcker?
– Jag tycker att Mitt år i Ingenmansbukten är en enastående bok. Det är en bok som trollbinder och utmanar och som erbjuder en hel del skiftande infallsvinklar. Med självbiografiska ansatser handlar den bland annat om sådant som kriser i skapandet, om märkliga familjerelationer, om att synliggöra världen, och den inte ointressanta frågan om var man hör hemma. 

Vem hoppas du ska vinna nästa års nobelpris i litteratur?
– Jag har många favoriter till priset, men kanske den amerikanska författarinnan Jamaica Kincaid?

Läs mer

Nobelevent på Högskolan i Borås 2019

Text: Linda Rydh
Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos, porträttbild: Suss Wilén