Studenter designade nobelklänning åt minister

Det var efter ett besök på högskolan som ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, hörde av sig till rektorn med sin önskan. William Wahlström och Filippa Svensson, som går femte terminen på Modedesign på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, tillfrågades därefter om de ville ta sig an uppdraget.

De hoppades att Nobelfesten skulle fokusera på hållbarhet.

– Det har varit en ära att få skapa något med möjligheten att visa på nya och spännande sätt att arbeta med material och form, säger William Wahlström.

– Det är högskolan och stödet från personal som ger oss möjligheten att arbeta med innovation. Den gemensamma kunskap som finns här ger oss möjligheten att skapa utan gränser, säger Filippa Svensson.

På sitt instagramkonto beskriver ministern tanken bakom klänningen:

”Delvis ville William och Filippa referera till hur papper använts genom tiderna genom att anspela på konst och måleri. Dessutom symboliserar det svarta klimatförstöringen där papperstyget är det naturliga och miljövänliga, med sin mjuka form och den svarta färgen som är hård och dramatisk kan tolkas som oljeutsläpp och föroreningar”.

Klänningen blev en snackis under kvällen och lyftes i medier som till exempel TV4, DN, ELLE och GP.

– Jag är så glad och stolt över klänningen som William Wahlström och Filippa Svensson skapat åt mig. Det är verkligen otroligt vilka kreativa och duktiga studenter vi har i Sverige, säger Matilda Ernkrans.

Läs mer

”Kronprinsessans klänning kommer bli ikonisk” (Länk till Tv4, om ministerns klänning ca. 6:40 in i klippet)

Här är kvällens snackisar under Nobelfesten 2019 (Länk till DN)

Ung svensk design hyllas på Nobelfesten 2019 (Länk till Elle)

Här är kvällens bästa klänningar (Länk till GP)

Text: Anna Kjellsson

Bilder från William Wahlström och Matilda Ernkrans