Lastbilshytt för forskning inviger Företagsdagen

Under Almedalen 2018 höll Högskolan i Borås ett seminarium tillsammans med Västsvenska handelskammaren med temat ”En bil av textil, när är det möjligt?”. En av paneldeltagarna, Lars Stenqvist, Chief Technology Officer på Volvo Group, konstaterade redan då:
– Jag tror vi ska göra en lastbilshytt som vi skickar till Borås och så ska vi utmana era specialister på den – vad kan ni göra?

Från ord till handling
Och nu står den mycket riktigt där. Volvohytten, som placerats i Do-tank Center på Science Park Borås, och som är ett samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan och Volvo Group Trucks Technology.

Förhoppningen från Smart Textiles är att resultatet av samarbetet ska leda till forskningsprojekt inom högskolan för fortsatt utveckling av smarta textiler tillsammans med Volvo Group Trucks Technology. Dessutom utmanas studenter inom olika kurser att hitta lösningar för en bättre miljö för förare, som ofta både arbetar och sover i sin lastbil.

Viktig samverkan
Lastbilshytten avtäcks på Företagsdagen 24 januari 2019, ett årligen återkommande event där textilhögskolans studenter och närlingslivet får möjlighet att knyta kontakter till examensarbeten.
– Företagsdagen handlar om samverkan, så vad är väl då mer passande än att börja med en invigning av just ett samarbete mellan oss och ett företag, säger Stig Nilsson, som är ansvarig för dagen. 

Vad hände sen? En av de första saker som samverkan har resulterat i är en textil med integrerad belysning som har tagits fram av studenter på Textilingenjörsprogrammet. Hör studenterna berätta i filmklippet ovan.