Presentation om 3D-printade polymerer vann på stor konferens

– Den handlar om drag-egenskaperna hos 3D-printade polymerer på textilier. Jag har arbetat i mer än ett år för att förstå de viktigaste mekaniska egenskaperna hos polymerer: drag, vidhäftning, nötning och deformation. Till exempel är väldigt viktigt för smarta textilier i dessa material att hålla lika länge som själva textilen när det utsätts för mycket starkt drag.

Syftet med att använda 3D-printat polymertryck på textil av polyester är för att kunna integrera sensorer på textilen genom en snabb, ekonomisk, miljövänlig (lite avfall) och enkel teknik: 3D-print. Det går också att anpassa designen efter behov. Sensorerna kan till exempel mäta hjärtfrekvens eller temperatur.

Vad var det som gjorde att du fick utmärkelsen ”Best poster award”?

– Det var mer än 100 posters och juryn valde ut tio där forskarna fick hålla en tre minuters-presentation. När jag kom upp på scen släppte all spänning och nervositet och jag njöt av att få presentera och dela med mig till publiken. Jag inledde min presentation med en snabb film som gjorde att alla förstod direkt vad forskningen handlade om. Efteråt var det jättemånga både från akademin och industrin som kom fram och hade frågor och var intresserade så det är ett hett ämne.

–Jag tycker det är viktigt att kunna presentera sin forskning – det ökar möjligheterna till samarbeten och stärker högskolans varumärke internationellt.

Prisca Eutionnnat är doktorand inom Erasmusprogrammet SMDTex. Konferensen varAachen-Dresden-Denkendorf International Textile Conference 2018”.

Läs mer

Om forskningen inom Textil materialteknik

Doktorandprogrammet SMDTex

Text: Anna Kjellsson
Bild: Privat