Till minne av Christina Rinaldo

Christina Rinaldo blev 74 år. Hon var en kvinna som berörde och engagerade. Hon hade en speciell förmåga att alltid se möjligheterna.

Tillsammans med sina studenter på handvävningsutbildningen stod hon bakom rekonstruktioner av exempelvis drottning Margaretas gyllene kjortel och den mytomspunne faraon Tutanchamons kläder som visades i den världsomfattande utställningen ”Tutanchamons garderob”. Genom att återskapa plaggen blev de historiska personligheterna verkliga och vi fick en bild av hur de såg ut. Hon brukade stolt framhäva att det under 1900-talet bara funnits tre huvudlärare, Hilma Stenwall, Ulla Cyrus-Zetterström och Christina Rinaldo, på Väfskolan, som utbildningen oftast kallats. 1976 började hon sin tjänst och genom en envis kamp blev handvävningsutbildningen en högskoleutbildning 1991, senare benämnd textilvetenskap med inriktning mot handvävning. Utbildningen stannade dock kvar i den röda träbyggnaden Sven Eriksongymnasiet ända fram till 2008 då utbildningen fasades ut. Samma år gick hon i pension.

Det var genom handvävningen som hon blev något av en världsmedborgare. Via rekonstruktionsarbetet till Tutanchamon-utställningen blev Egypten ett andra hem för henne men hon gjorde också många resor till Japan, Indien och Kina för att studera hantverket på plats.

– Christina var en betydelsefull kollega. De metoder inom pedagogiken som hon var med och utvecklade används i dag både inom forskning och undervisning, berättar Åsa Haggren universitetsadjunkt på sektionen för design.

Det textila arvet låg Christina Rinaldo varmt om hjärtat och hon hade en speciell berättarteknik som fängslade många. 1997 fick hon högskolans pedagogiska pris för sin kreativitet och framstående insatser för den grundläggande utbildningen inom handvävning. Hon fick också en guldmedalj i åttonde storleken med högblått band av kungen och Ulrika Eleonoras medalj av hemslöjdsrörelsen. Båda brukade hon bära vid högtidliga tillfällen. Christina Rinaldo gav en stor del av sitt liv till vävutbildningen och dess studenter. Det är så vi kommer att minnas henne.

Text och foto: Annie Andréasson