Maja har hittat vänner för livet genom mentorsprogrammet

Maja Gustafsson

Vad gör en mentor?

- En mentor hjälper en eller flera utbytesstudenter med olika saker som de vill ha stöd i. Det kan vara allt från att hitta i skolans lokaler till att få hjälp med vart den närmsta mataffären är. Sedan, beroende på hur bra kontakt man har med ”sina” utbytesstudenter, kan man göra massa roliga saker tillsammans. Fika är alltid en populär aktivitet!

Hur går det till?

- Du ansöker om att bli mentor på skolans hemsida. Där kan man fylla i intressen, önskemål, vilka språk man pratar och så vidare. Skolan gör sedan en matchning med en utbytesstudent som de tror passar dig. Sedan är det bara att skriva sitt första mail. Innan studenten anländer till Sverige, kan det vara så att hen undrar saker eller behöver ha hjälp med något.  Att ha en tät mailkontakt under sommaren gör att det blir lättare att träffas när de kommit till Sverige.

Varför anmälde du dig till att vara mentor?

- För att jag är intresserad av andra kulturer och tycker det är en fantastisk möjlighet att lära känna studenter från hela världen. Genom mentorsprogrammet behöver jag inte söka kontakt själv vilket kan vara svårt, utan jag får tilldelat en student som jag lär känna.

Vad har varit det bästa med att vara mentor?

- Att möta så många personer från olika kulturer! Man lär känna många fler än ens ”egna” utbytesstudenter, då de har vänner kanske både från sitt eget land och andra länder. Jag har skapat vänner för livet genom mentorsprogrammet.

Har du något särskilt ögonblick från mentorskapet som sticker ut?

- Första gången man träffar personen som man pratat med under sommaren är alltid ett roligt ögonblick! Jag har ett minne som sticker ut extra, det var när jag hade en utbytesstudent från Kina. Hon hade varit hemma över jul och tog med sig kinesiska kryddor och mat som hon bjöd mig och min kompis på hemma hos henne. Där lagade hon och hennes kinesiska vänner till en hot pot, en slags soppa som alla äter från samma gryta. Sådan mat hade jag aldrig smakat förut, det liknar inget du kan beställa i Sverige! 

Har du lärt dig något eller upplevt något nytt?

- Jag har lärt mig så otroligt mycket genom mentorsprogrammet. En punkt är såklart engelskan, som används i princip hela tiden med utbytesstudenterna om du inte kan deras förstaspråk. Du lär dig så mycket när man möter så många människor från olika delar av världen. Jag har insett att de som kommer hit till Borås för att plugga är mycket intresserade av oss svenskar och ställer gärna mycket frågor. Det är aldrig svårt att umgås med dem.

Vad tar du med dig?

- Alla fina minnen tillsammans med allihop! Jag har lärt känna så många fler än mina egna utbytesstudenter, och vissa har blivit vänner för livet. Jag har dessutom lärt mig olika språk, och övat mer på de jag redan kunde, som mandarin.

Varför borde fler anmäla sig som mentorer?

- För att det är en superbra chans till att lära känna människor från andra länder och kulturer som man är intresserad av. Genom mentorsprogrammet behöver du inte söka kontakt själv, och det är inte speciellt omständigt. Bara att finnas där när de behöver hjälp eller undrar något betyder så otroligt mycket för dem. Dessutom är det ett plus på CV:t. Du kommer inte ångra dig!

Text: Andrea Jonsson

Bild: Privat/Mostphotos