Textildesignstudenter klär Viskaholm i textil

Textildesignstudenter framför Viskaholm

Den välvda byggnaden Viskaholm vid Viskans kant byggdes 1913 och är sedan dess ett landmärke som rymmer en stor del av textilhistorian i Borås. Historian är något studenterna vill lyfta. De har redan nu börjat hämta inspiration genom att kolla i gamla textilarkiv som finns bevarade på Textilmuseet.

– Vår ambition är att skapa en kreation där dåtid möter nutid. Det kommer vi göra genom att tolka gamla mönster som tidigare tagits fram på Wäfveribolaget, säger Mikaela Svensson som är en av studenterna i projektet.

Syftet med kreationen är att skapa en levande och välkomnande känsla till Viskaholm och den nya innegården. Studenterna har kreativ frihet att skapa ett uttryck som ska smycka glasfasaden.

– Vi tycker det är otroligt kul att samarbeta med Textilhögskolan. Det ska bli spännande att se vad designstudenterna kommer fram till för lösning, säger Thomas Pettersson på Riksbyggen.

Materialvalet är en viktig del i processen. I det här projektet har de valt att arbeta med en återvinningsbar polyester för att materialet lämpar sig bra i miljön.

 –  Vi har valt att arbeta med ett transparent tyg i polyester. Det blir väldigt vackert samtidigt som det fungerar som solskydd, säger projektledaren/kursansvarig Lovisa Norrsell.  

 Den 28 juni presenterar studenterna slutresultatet och i slutet på augusti hängs textilerna upp på sin rätta plats för allmän beskådan.

Text: Mecka
Bild: Mecka