Inblicksfrågan: Varför inte veganskt dagligen?

Vegansk couscousmaträtt.

Frågan lyder i sin helhet så här:

”Restaurang Balder serverar inte vegansk mat dagligen. Den är ofta vegetarisk med både mejeriprodukter och ägg. Det är inte klimatsmart och det är heller inte bra ur ett hälsoperspektiv eller etiskt försvarbart ur ett djurrättsperspektiv. Vegansk och plantbaserad kost blir alltmer vanlig då fördelarna är så uppenbara. Forskningen visar också väldigt tydligt att den är bättre för både miljö och hälsa. Nu har The Company dagligen ett veganskt alternativ och jag tycker att vi kan ställa det kravet på Restaurang Balder. Jag förstår att vi har ett hyresavtal som inte innefattar vegetarisk mat, men det ska väl inte hindra att vi trycker på och alternativt skriver ett nytt avtal som kräver ett veganskt alternativ?”

Charlott Sundeen svarar:

– Högskolan har ett avtal med Albrechts Lunchrestaurang AB som sträcker sig fram till 30 juni 2021. I nuvarande avtal regleras inte vilken typ av mat restaurangen ska servera. Inför kommande avtalsperiod är givetvis detta något som högskolan kan överväga att lyfta in i upphandlingen. Enligt nuvarande avtal gäller dock att restaurangen ska verka i enlighet med högskolans miljömål och hållbarhetspolicy.

Högskolan har en beslutad rutin gällande miljökrav vid alla typer av inköp:

  • Vid kravställande ska miljöpåverkan under produktens eller tjänstens hela livscykel beaktas i den mån det är tillämpligt.
  • Avtal ska upprättas som möjliggör uppföljning av ställda krav.
  • Inom ett ramavtal kan det finnas mer miljövänliga produkter. Dessa ska i första hand väljas vid inköp till högskolan.

– Som hyresvärd har vi i dagsläget inte för avsikt att omförhandla pågående hyresavtal.

Går att förbeställa veganskt

Hur kommer det sig då att Restaurang Balder inte har ett veganskt alternativ på menyn och hur ser det ut framöver, kommer det att införas ett veganskt alternativ? Stephan Albrecht på Restaurang Balder svarar:

– Intressant fråga! När vi gör vegansk mat går det åt väldigt små mängder, så vi får oftast kasta det mesta vi stått och lagat. Det känns varken klimatsmart eller ekonomiskt. Däremot tar Restaurangen sitt ansvar genom att vara KRAV-certifierade. Att vi inte har vegansk mat oftare, beror alltså på att det är för liten efterfrågan.

– Vi har även en salladsbar där man kan plocka själv, så det går att få en bra vegansk måltid, dock finns där inte D-vitamin och B12, vilket inte går att tillgodogöra sig genom att bara äta grönsaker. Som det ser ut idag har vi inga planer på att ha ett dagligt veganskt alternativ på dagens meny, däremot fixar vi gärna en veganlunch om du ringer till oss på morgonen och beställer.

Stephan Albrecht poängterar samtidigt att restaurangen är KRAV-märkt.

– Att vara en KRAV-märkt restaurang innebär i vårt fall: att 15 baslivsmedel (med en ökning på 2 produkter varje år) är KRAV-certifierade/EU-ekologiska/MCS-certifierat. Vi har då valt att välja de produkter vi säljer mycket av, exempelvis kaffe och baner. Det finns en lista vid varje kassa med vilka produkter som är KRAV-märkta. Alla kemikalier vi använder, till exempel diskmedel, är miljömärkta. Vi har även valt att ha oblekta servetter samt komposterbara plastbestick. Vi står under revision av ett kontrollorgan som heter SMAK.

Text: Solveig Klug
Foto: Mostphotos