Så blir idrottsklubbar framgångsrika

Författarna

Boken kom ut i slutet av april och bygger på en omfattande intervjustudie med klubbledare, tränare och spelare i åtta, över tid mycket framgångsrika, elitidrottsklubbar inom fotboll, ishockey, handboll och basket, både på herr- och damsidan.

Författare är Margareta Oudhuis, senior professor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås och Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde. De har under flera år studerat organisatorisk resiliens och vad som gör företag livskraftiga över tid. Nu har de flyttat fokus till idrottsklubbar.

– Området är outforskat i Sverige och vi ville ta fram kunskap om hur framgångsrika elitidrottsklubbar leds och hur arbetslivet kan inspireras av dessa, förklarar Margareta Oudhuis.

Modell visar vad som krävs för framgång

Under intervjuerna lyckades författarna urskilja ett antal faktorer i klubbarnas arbetssätt som visat sig vara betydelsefullt. Klubbarna jobbar under stark press; pengar ska dras in, spelare ska bytas ut och komma in i laget och dess spelidé samtidigt som klubben har både fansens och pressens ögon på sig. Ändå hade alla hittat ett gemensamt framgångskoncept som fungerar – tajta teamorganisationer.

En tajt organisation innebär, enligt författarna, att individen hamnar i en mindre utsatt situation. När teamet kan hjälpas åt blir det mindre risk att någon får för hög arbetsbörda och ökad stress, som till slut kan resultera i att personen blir utbränd. Det är också lättare att jobba med kontinuerlig förbättring om kunskapen inte försvinner när en person lämnar organisationen.

– Det kändes intressant att försöka koppla det här till arbetslivet. Det gäller främst det här med teamorganisering och att de har satt fokus på ständig förbättring, säger Stefan Tengblad.

Nästa steg en internationell studie

Forskarna uppmanar alla som är intresserade av ledarskapsfrågor att läsa boken, och även alla idrottsintresserade som kan läsa om vad som ligger bakom sportsliga framgångar i de lagidrotter de är intresserade av.

Nästa steg i forskningen är att göra en internationellt jämförande studie av elitidrottsklubbar för att se om det går att finna samma mönster utomlands.

Välkommen på boksläpp

Boken presenteras vid ett seminarium 14 maj kl. 14:00–16:00, lokal M402. I seminariet medverkar även Håkan Mild, tidigare fotbollsspelare och klubbchef i IFK Göteborg.

Boken ”Vinnande ledarskap” gavs ut av Volante i slutet av april och går att beställa på internetbokshopar, i välsorterad bokhandel och direkt från förlaget www.volante.se (extern länk).

Text: Anna Kjellsson/Cecilia Renström
Bild: Anders Östebo, Göteborgs universitet