Polisutbildningen: Snart går flyttlasset till Simonsland

Polisutbildning Högskolan i Borås. Foto: Suss Wilén

Hon och övriga ansvariga på utbildningen gläds åt starten som har gått mycket bra.
Studenternas utvärdering av introduktionskursen har genomgående fått fina omdömen.

– De känner sig varmt välkomna och möts på ett professionellt sätt av våra lärare, säger Eva-Lotta Andersson Lidén.

De administrativa delarna av lokalerna på Simonsland är klara och ska möbleras. Under vecka 14-15 går flyttlasset för personalen inom administration, ledning och för polislärare från Balderbyggnaden till Simonsland. I lokalerna finns också studenternas nya datorsalar redo att börja användas. I maj ska den nya grepphallen i Simonsland stå klar. Färdigställande av övningsområdet vid Sagagatan pågår parallellt.
I augusti kan verksamheten flytta in i sin helhet och då få tillgång till polisstation, pub, butiker och grönområden samt olika simuleringsmiljöer. Utanför Borås, vid räddningstjänstens övningsområde Guttasjön, byggs den nya skjuthallen och den planeras stå klar, enligt plan, i oktober i år. 

Inför hösten 2019 planeras nu antalet studenter och inriktningen är att Borås tilldelas
144 platser, vilket är samma siffra som den första kullen. En siffra som känns lagom, menar Eva-Lotta Andersson Liden:

– Vår önskan är att vi börjar i denna takt tillsvidare och kör igenom första kullen på ett kontrollerat sätt innan vi öppnar upp för fler platser.

På rekryteringsfronten är det hård konkurrens och efterfrågan på personal med spetskompetens är stor, men även här tycker Eva-Lotta Andersson Lidén att högskolan är lyckosam.

– Vi har precis fått klart med en kriminaltekniker, vilket vi är jätteglada. För man ska veta att de verkligen inte är enkla att få tag på, så det känns riktigt bra. Vi är även i slutfasen med ytterligare tre lärare som börjar hos oss i augusti. I dagsläget är 14 lärare på plats och fullt utbyggd kommer utbildningen i Borås sysselsätta 36 polislärare och cirka 500-600 studenter, så det är en omfattande uppdragsutbildning vi etablerar.

Text: Henrik Grönberg
Foto: Suss Wilén