Navet och Högskolan i Borås inspirerade tillsammans

Elever som broderar

Cirka 200 elever beräknas ha deltagit i satsningen ”Forma Framtiden” där bland annat Navet och Högskolan i Borås bjöd in till verkstad. Olika stationer stod uppställda på Navet, där eleverna gruppvis fick prova på att en rad olika aktiviteter med fokus på teknik och yrken som finns inom området – allt från att brodera med en strömledande tråd till att styra robotar.

Ludvig Tydén, som till vardags går på Bodaskolan, var en av alla glada elever som fick chansen att delta i aktiviteterna. Han tycker att upplägget med interaktivitet tillsammans med informativa moment passade honom perfekt.

– Jag lärde mig hur mycket som helst. Det fanns flera stationer som både var kul och lärorika, men favoriten var helt klart stationen med robotar som graverade pennor. Sen fick jag lära mig en hel del om hållbara och miljösmarta plaster, det var verkligen nyttigt för mig och förmodligen alla andra, berättar han.

Högskolans bidrag kom från Science Park Borås och Smart Textiles som ville vidga elevernas vyer inom textilier och dess användningsområden. Även där var intresset stort och deras strömledande tråd, som illustrerades genom att få en lampa att lysa när ett batteri kopplades in, blev snabbt en snackis.

– Jag tror att eleverna fick en annan bild av textil efter att ha varit med på vår workshop. De fick en djupare förståelse för vad textil faktiskt kan användas till, att det inte bara handlar om broderi utan även kan vara till exempel hjälpmedel i vården, säger Linda Nydén, projektkoordinator på Smart Textiles vid Science Park Borås.

– Trots att vissa av eleverna verkade komma med en del fördomar gentemot textil så väcktes engagemanget. Vi hade till exempel begränsat med tid för att genomföra workshopen men flera av dem ville stanna kvar längre och slutföra sina projekt trots att det var dags att byta till en annan monter, fortsätter hon.

Text: Vasilios Bartziokas
Bild: Vasilios Bartziokas/Fredrik Malmlund