Spacerpad knyter kontakter med nobelpristagaren Denis Mukwege

Idag utses Denis Mukwege till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. I samband med besöket blev Karin Högberg, universitetslektor vid Högskolan i Borås, inbjuden att presentera innovationen Spacerpad för honom.

– Vi har sedan tidigare en kontakt och inbjudan till Panzisjukhuset och det känns bra att 

kunna förankra det med grundaren, Denis Mukwege. Det är vi jätteglada för. Att kunna hjälpa kvinnor som drabbats av sexuellt våld är något vi har arbetat för i flera år och vi hoppas att det här kan bli en start på det samarbetet, säger Karin Högberg.

Utestängs från samhället

Denis Mukwege är gynekolog och grundade Panzisjukhuset i östra Kongo, ett område som länge präglats av konflikter. Sedan sjukhuset startade på 90-talet har de tagit emot över 50 000 patienter, kvinnor och barn som skadats svårt att grovt sexuellt våld.

– Kvinnor med fistula, svåra underlivsskador, lider något oerhört. De drabbas av att inte kunna hålla urin eller avföring och de tabun som finns kring det de har varit utsatta för. De skäms och utestängs från samhället, säger Karin Högberg.  

Testats i Kenya
Spacerpad är ett återanvändningsbart mensskydd som tagits fram vid Högskolan i Borås. Det ser ut som en vanlig binda, men kan med mycket lite vatten sköljas ur och användas igen. Materialet torkar snabbt och det blir ingen påväxt av bakterier.

– Oavsett om det handlar om mens eller annat läckage så har många kvinnor inte råd med engångsskydd. Bristen på vatten och bra tvättmöjligheter gör att tygbindor av bomull blir en grogrund för bakterier, säger Karin Högberg.

Skillnaden mot en engångsbinda eller tygbindor i bomull är att fibrerna i Spacerpad inte suger upp vätskan. Den lägger sig istället mellan fibrerna och kan lätt sköljas ur. Ytskiktet håller sig torrt och är skönt mot huden. Bindan har testats av kvinnor i Kenya och fått mycket bra betyg, samtidigt som laboratorietester visar att den är hygienisk att använda om och om igen.

Samarbete med Panzisjukhuset

Vinnova och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad har finansierat framtagandet av Spacerpad. I nuläget söks finansiering för att ta nästa steg; produktutveckling och produktion i större skala.

– Vi hoppas att mötet med Dr Denis Mukwege och våra kontakter med Panzisjukhuset kan förverkliga att de här svårt drabbade kvinnorna kan bli försedda med fungerande skydd, säger Karin Högberg.

Om projektet Spacerpad

Forskargruppen består av Karin Högberg och Lena Berglin, universitetslektorer vid Högskolan i Borås och Per-Olof Hansson, universitetslektor vid Linköpings universitet.  De har samarbetat med RISE samt företagen Engtex och GEFA Technical. Projektet har finansierats av Vinnova och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Läs mer på projektets sida

Text: Lina Färm