Akram Zamani vinnare av Forskar Grand Prix 2019

På torsdagen avgjordes årets Forskar Grand Prix Borås. Fem personer gjorde upp i konsten att presentera sin forskning så spännande och pedagogiskt som möjligt på fyra minuter – och vinnare blev Akram Zamani, som forskar om att skapa textilfibrer av svamp som vuxit på bröd.

Se Akram Zamanis presentation

I presentationen fick publiken veta att textilindustrin och brödsvinnet är två stora problem som påverkar klimatet extremt negativt.

– Det var spännande och svårt att presentera på så kort tid. Men när jag började öva och började att göra det enklare och enklare så blev det lättare, säger hon.

Det var ungefär 200 åskådare på plats på Högskolan i Borås. En stor del var gymnasieelever. Och det var de, tillsammans med en expertjury, som röstade på den bästa presentationen och utsåg vinnaren. 

– Jag är lärare och jag tycker om undervisning, så det var jätteroligt att berätta om min forskning för så många gymnasieelever och få direkt, positiv feedback, säger Akram Zamani.

De andra presentationerna handlade om drömmen om hållbar konsumtion på sociala medier, dödsbakterier, det elektroniska kilogrammet och hur en smart binda kan lösa problem med underlivsläckage.

– Jag tror att ungdomarna i publiken blev riktigt inspirerade och intresserade! Presentationerna var väldigt bra och alla forskarna gjorde ett fantastiskt jobb att förklara sin forskning fängslande och pedagogiskt på väldigt kort tid, säger Lina Färm, kommunikatör och projektledare vid Högskolan i Borås.

Fakta

De tävlande var: Akram Zamani, docent i resursåtervinning vid Högskolan i Borås, Hanna Wittrock, universitetslektor i Textil och mode vid Textilhögskolan, Karin Högberg, universitetslektor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, Jon Edman Wallér, ST-läkare på Vårdhygien, SÄS, och doktorand vid Göteborgs universitet samt Karin Cedergren, forskare inom fysik vid RISE.

I juryn satt Emma Sorbring, professor i barn- och ungdomsvetenskap, Högskolan Väst (bedömde forskningen), Sara Nygren, reporter P4 Sjuhärad, Sveriges Radio (bedömde begripligheten) och Lennart Eriksson, skådespelare vid Borås Stadsteater (bedömde scenframträdandet).

Tävlingen arrangerades av Högskolan i Borås.

Det anordnades Forskar Grand Prix på sju orter under ForskarFredag samt en onlinetävling. Vinnarna från delfinalerna möts i finalen i Stockholm 26 november.

Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer

Film: Forskar Grand Prix i Borås (hela evenemanget)

Film: Akram Zamanis presentation under Forskar Grand Prix

Artikeln "Festival med forskning och forskare i fokus"

Om Forskar Grand Prix nationellt (extern länk)

Text: Anna Kjellsson

Bild: LIna Färm