Så blir du bra på att handla second hand

Hanna Wittrock, universitetslektor och expert inom textil och mode, vad är dina bästa tips för en lyckad second hand-shopping?

– Mina bästa tips som second hand-junkie är följande: Går regelbundet, inte bara när du letar efter något specifikt. Gå på känsla, siluetter och färger du passar i. Strunta i storlekar, könskodning (manligt och kvinnligt), märken och årstid. Ofta kan du bära storlekar som du tror är för stora eller små. Detta beror dels på att vi kan passa i storlekar vi inte trodde vi passade i och i vanliga fall väljer bort (en större herrskjorta till exempel om du är kvinna) och dels att äldre storleksmärkningar inte alltid stämmer med dagens storlekar. Var inte snobbig utan köp även nyare basplagg från kedjorna påsecond hand, till exempel linnen, collegetröjor och t-shirts.

– Var inte rädd för små fläckar eller missfärgningar. Svettfläckar går till exempel bort med galltvål. Köp kläder som inte är säsong. Om du hittar den perfekta vinterkappan på Forskare tipsar är en av flera nyheter där högskolans forskare tipsar om klimatsmarta val.
Hanna Wittrock är en av de tävlande i årets Forskar Grand Prix.
Kommande evenemang med fokus på hållbarhet: Nationell Verkstad 2019 - framtidens konsumtion för hållbara livsstilar. 
sommaren, så hugg den!

– Ett annat tips är att gå till kyrkloppisar. Dels är det trevligt då de ofta serverar kaffe och kaka, dels är kläderna i regel billigare än vissa av de stora second hand-butikerna. Min erfarenhet är också att du kan hitta riktiga pärlor där då många äldre som ger till loppis väljer att ge sina bästa plagg till kyrkan som de har en relation till. De som arbetar där gör ofta ett bra urval och sköter om plaggen på loppisen. De sätter en heder i arbetet!

– Sista tipset: Var försiktig med skor som du avser bära utan strumpor (behandla mot svampsporer först). Lägg ylleplagg i frysen för att ta kål på eventuell mal. Haka inte upp dig på om du inte gillar plagget efter du har köpt det. Du har gjort en god gärning och det är bara att skänka igen.

Varför är det bra att handla second hand?

– Second hand-konsumtion är inte enbart av godo. Det stimulerar konsumtionslusten och kan trigga ytterligare konsumtion av nya plagg. En stor del av second hand-plaggen återvinns aldrig och bidrar till ”textilberget”. Den lokala produktionen av kläder i tredje världen kan minska eller slås ut av flödet av icke köpta second hand-varor. På plussidan innebär second hand-konsumtionen att plaggens livslängd ökar. Det stimulerar ett mer, personligt och kreativt förhållningssätt som motverkar modecykelns hegemoniska makt. Det blir viktigare att följa sin egen stil istället för trender, vilket minskar tvånget att köpa nytt. Och sist men inte minst är det kul och ger guldkant på vardagen!

Text: Annie Klasén
Foto: Mostphotos och privat