Hållbarhet alltid ett fokus för högskolan

– I vårt grunduppdrag utbildar vi framtidens beslutsfattare på olika nivåer, allt från lärare till poliser och politiska beslutsfattare. Vår ambition är att FN:s 17 hållbarhetsmål ska genomsyra utbildning och forskning, ett pågående arbete, säger Birgitta Losman hållbarhetsstrateg.

– För oss som högskola är det viktigt att göra skillnad på riktigt och att varje student som funderar på val av högskola, uppfattar att det är till Borås hen ska söka till, om den vill vara med och jobba för hållbarhet.

Forskning och samverkan tillsammans med näringslivet är en viktig del.

– Vår forskning inom hållbar utveckling är prioriterad och inom flera forskningsområden ligger vi i framkant. I samverkansuppdraget jobbar vi direkt tillsammans med vår omgivning för att förändra. Till exempel tillsammans med näringslivet via Science Park Borås och genom att vara stolta värdar för en del av länets klimatsatsning Klimat 2030.

Aktivt arbete i verksamheten

– Högskolan i Borås visar genom ett eget aktivt arbete för hållbar utveckling att vi går före. Det handlar bland annat om att minska utsläpp från resor, bli bättre på resfria möten och arbeta med jämställdhet och social hållbarhet, säger Birgitta Losman.

Forskare tipsar!

Forskare tipsar, är en serie där högskolans experter tipsar om klimatsmarta val i vardagen. Här kan du bland annat läsa om att minska mängden sopor, om att tvätta smart och hur du står emot konsumtionshets.

Mats Johansson, universitetslektor, ger flera tips på hur du tvättar klimatsmart.

Hanna Wittrock, universitetslektor, tipsar om sina bästa tips för en lyckad second hand-shopping.

Kamran Rousta, universitetslektor, berättar varför det är så viktigt att minska mängden sopor och hur en gör det.

Sunil Kuman Lindström Ramamoorthy, universitetslektor, berättar om varför det är så svårt att undvika plast.

Anita Radon, universitetslektor, ger tips på hur du kan stå emot konsumtionshetsen.

Text: Annie Klasén
Foto: Fredrik Malmlund och Anna Sigge