Hej Åsa Jonsén!

Åsa Jonsèn

Åsa är Bibliotekets senaste tillskott och är tämligen nyanställd. Hon har jobbat här sedan den 19 augusti i år och här får du läsa lite vad hon gör både på jobbet och på fritiden.

Vad har du gjort innan du kom till oss?

 - Jag har tidigare arbetat länge vid Språkverkstaden vid Örebro universitet där jag hade i stort sett samma uppgifter som här, det vill säga undervisande språkhandledare. De senaste fem åren har jag dock arbetat vid Göteborgs universitet och där bestod min tjänst till ganska stor del av att arbeta med webb och utveckla digitalt språkpedagogiskt material, såsom filmer om akademiskt skrivande.

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

 - Mitt område är alltså akademiskt skrivande och studenterna kommer att möta mig på föreläsningar knutna till kurser samt på drop-in i Språkverkstaden i biblioteket. Jag intresserar mig särskilt för vad man faktiskt kan göra med en text: språkliga nyanser som påverkar människor och hur de tänker och uppfattar saker. Att hjälpa människor att få på pränt det de har i huvudet är inte magi, men det är magiskt. Jag ser inte det vi gör här som ett stöd, utan som att vi är en del i studenters skrivprocess.

Vad fick dig att söka dig till Biblioteket på Högskolan i Borås?

 - Som jag upplever det har Högskolan i Borås ett enormt gott rykte. Egentligen ville jag hit redan för fem år sedan, men då fanns det inga passande tjänster lediga. Till saken hör att jag för några år sedan såg min nuvarande kollega Johanna Persson hålla ett föredrag vid en konferens och hon gjorde ett bestående intryck på mig. Jag vill verkligen uppmuntra människor att söka sig till kollegor man känner att man kan lära sig något av, och kunna komplettera. Ibland känns det som att idag läggs ganska mycket fokus på ”jag är så himla bra på det här och det här” – ja, men vad vill du lära dig då? Att arbeta i biblioteksmiljö gör också att man har möjlighet att lära sig något nytt varenda dag.

 Vad gör du när du inte är på jobbet?

 - Lyssnar på musik. Jag rör mig ungefär i landet Marillion – Morbid Angel – Elfman – Prokofjev. Jag är en outsinlig källa till onödig information om vem som producerade vems platta och är kalenderbitare av rang. Jag söker hela tiden ny musik, av samma anledning som ovan: jag vill lära mig mer och utforska nytt. Sedan är jag anglofil så det står härliga till. Jag citerar löst och ledigt allt från Monty Python till Black Books och Doctor Who. Ja, och så har jag skrivit en bok också.

Har du något boktips du vill dela med dig av?

 - Om jag har! Stephen Fry, Steven Pinker, Stephen King, Stephen Donaldson... Ah, Fick man välja annat än stevar? Då vill jag gärna rekommendera Audibles föreläsningsserier om historia, psykologi, fysik, astronomi, gastronomi och kulturgeografi, På min mentala bokhylla finns det alltid plats för mer. Mitt favoritprogram QI har även ett antal ackompanjerande böcker fyllda av oviktigt men intressant vetande.

Text: Åsa Jonsén och Lena Wadell
Foto: Lena Wadell