Louise utmanade sig själv med att skriva uppsats i Kambodja

Kambodja

Varför valde du att studera utomlands?

- Jag hade funderat på studier utomlands under en längre tid men det var först nu som jag kom på en idé som jag tyckte var intressant och som var genomförbar. Jag ville studera utomlands därför att jag ville utforska en annan kultur, undersöka något som för mig är nytt och utmana mig själv.

Du reste till Kambodja, hur valde du vart du ville åka?

- Jag utvecklade först en idé om vad jag ville skriva min masteruppsats om och sedan läste jag på och bestämde mig för att Kambodja var det land jag helst ville utföra studien i. Mitt ämne styrde valet av land men jag hade först ett par länder som skulle varit relevanta att göra min undersökning i. Jag bestämde mig för Kambodja eftersom det landet oftast hamnar i skymundan från länder i samma region så som Thailand eller Vietnam.

Vad tyckte du om Kambodja?

- Jag bodde i tre olika städer i Kambodja. Phnom Penh som är huvudstaden var ett evigt myller av liv, mat och ständig trafik. Det var lite av en chock att resa dit men en positiv sådan. Jag reste sedan runt i mindre städer och besökte landsbygden. Kambodja är ett fantastiskt land, väldigt vacker natur och med de vänligaste människor jag någonsin träffat. Det var dock svårt att se den extrema fattigdom som finns och den negativa miljöpåverkan som sker av bland annat all plast som flyter i land från havet.

Har du några tips till andra studenter som vill åka utomlands?

- Jag rekommenderar att lägga mycket tid på ansökan för utlandsstudier och att gärna ha flera kontaktpersoner i utlandet för att få ta del av olika personers åsikter och tips, själv fick jag väldigt fina kontakter via svenska ambassaden i Kambodja. Res också gärna till flera orter och se till att tala med folk på olika platser och från olika delar av samhället för en vidare bild av verkligheten. Läs på ordentligt om landets historia och kultur samt lär dig gärna ett par fraser eller lokala hälsningsuttryck för att visa förtroende och intresse.

Vilken var din bästa upplevelse från tiden utomlands?

- Det var fantastiskt att möta personer från Kambodja som lärde mig om deras vardag, kultur och historia. Sedan var vissa naturupplevelser mycket magiska som att resa till ett berg utanför Battambong och bevittna sex miljoner fladdermöss som flyger ut från sin grotta i skymningen eller att besöka de flytande byar som finns på den stora sjön Tonlé Sap med skolor, restauranger och hus på vattnet.

Vad tar du med dig från den här upplevelsen?

- Jag har genom Khmer kultur och språk tänkt mer på vänlighet och ödmjukhet, hur personer som är de fattigaste ändå delar med sig av det lilla man har. Jag har också fått se hur klimatförändringar påverkar vissa platser i större utsträckningar och drabbar de allra fattigaste hårdast. För mig har utlandsstudier varit enormt berikande och jag kan verkligen rekommendera andra studenter att ansöka om MFS-stipendiet.

Läs mer om stipendieprogrammet MFS. 

Text: Andrea Jonsson

Bild: Privat