OPUS-dagen ger studenter chansen att nätverka

Maja Bouvin, Jenny Aronsson och Terés Lidén

–  Sedan vi gick första året har vi saknat ett inslag från verkligheten i utbildningen, som annars är teoretisk. Redan där började det fröet gro, berättar Maja Bouvin, som nu läser tredje året på OPUS-programmet.

Samtidigt såg de att andra högskolor hade någon form av personalvetardag och tyckte att de inte kunde gå alla tre åren utan att träffa de aktörer som de sedan möter som färdigutbildade personalvetare. Med backning från programmets studierektor spikades temat på första OPUS-dagen som blir rehabkedjan, vilket annars inte berörs så mycket under utbildningen.

– Vi har fått trolla med knäna och plocka kontakter som vi har sedan innan. Vi har lagt ner vår själ i att det ska bli rätt personer som kommer och pratar om rätt grejer, som vi kände att vi saknade, säger Terés Lidén.

– Vi har också valt att bjuda in alumner och studenter i offentlig förvaltning och industriell ekonomi. De kommer att jobba med frågor som har beröringspunkter med temat och det kan tillföra något till deras utbildning, förklarar Jenny Aronsson.

Under dagen kommer föreläsare från Försäkringskassan, Borås Stad, Unionen och Svensk HR-förening. Dessutom en mingellunch i Gröna matsalen där alla kan lära känna varandra.

– Vi vill ge en chans att lära känna varandra mellan klasserna och alumner. Nätverkande och kontakter är A och O idag på arbetsmarknaden, säger Maja Bouvin.

Nätverksdagen avslutas med ett panelsamtal som ger studenterna chansen att fråga om sina funderingar till personer med de yrken som de studerar för att arbeta med.

– Nu har jag och Terés åtta månader kvar till examen och många i våran klass börjar undra vad de ska göra sen. Då är det här en chans att fråga om de olika yrkena och skaffa sig en uppfattning om vad du kan tänka dig att jobba med och inte, säger Maja Bouvin.

– Vi vill också att det ska vara en chans för oss att ställa de frågorna vi går och grunnar på, innan vi studerat klart och förväntas veta. Här finns chansen att träffa en ombudsman innan den dagen vi sitter i en förhandling, fyller Terés Lidén i.

Text: Andrea Jonsson

Bild: Andrea Jonsson