Borås är Årets studentstad

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

Utmärkelsen skulle ha tillkännagivits vid en presskonferens under torsdagen. Denna ställdes in då Folkhälsomyndigheten under onsdagen ytterligare skärpte rekommendationerna, med anledning av coronaviruset, att minska sociala sammanhang.

Istället planeras firandet av utmärkelsen i samband med introduktionen inför höstterminen. Då invigs Årets studentstad Borås av de olika parterna som får priset; Borås Stad, Studentkåren i Borås, Högskolan i Borås samt Borås Näringsliv, tillsammans med SFS.

Matilda Strömberg, ordförande för SFS, berättar varför Borås får utmärkelsen:

– Det som stack ut när juryn gjorde ett platsbesök i Borås är samarbetet i Studentstad Borås och hur det förbättrat tillvaron för studenterna. Studenternas röst hörsammas, dels i arbetet att utveckla utbildningen, men också i arbetet att utveckla Borås som stad. Även näringslivet måste nämnas som en viktig part som förbättrar vardagen och framtiden för dem som studerar här, säger hon.

Vad betyder utmärkelsen för Borås som studentstad?

John Lindskog, studentkårens ordförande:

– Det känns väldigt bra förstås! Jag vill dock understryka att det här är en stafett där jag och årets styrelse hade turen att få vara med just när vi fick utmärkelsen, men det goda samarbetet, som är starkt bidragande till att Borås fått utmärkelsen, har pågått under flera år och kommer att fortsätta även i framtiden, så det är många inom studentkåren som är delaktiga i det här.

– Förhoppningsvis kommer fler att söka sig till Borås och Högskolan i Borås när de förstår vilka möjligheter som finns här.

Mats Tinnsten, rektor Högskolan i Borås:

– Utmärkelsen är ett resultat av det förträffliga samarbetet mellan alla ingående parter. Ett arbete som, med stort engagemang, har pågått under en längre tid. Utmärkelsen inspirerar till fortsatt arbete med att profilera och utveckla Studentstad Borås för nuvarande och kommande studenter. Vi har gjort mycket, men det finns mer att göra – låt denna utmärkelse bli startpunkten för det kommande arbetet i samma goda samverkansanda.

Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Borås Stad:

– Den här utmärkelsen är en mycket fin respons på att vår samverkan för studenternas bästa är ett arbete som ger resultat. Samarbetet mellan staden, studentkåren, högskolan och näringslivet har pågått i flera år och det finns ingen tvekan om att alla parter vill samma sak – vi gör detta tillsammans för studenterna.

Annette Carlson (M), Kommunstyrelsens förste vice ordförande i Borås Stad:

– Studenterna är otroligt viktiga för Borås, för innovation och kommunens utveckling. När vi nu får den här utmärkelsen hoppas jag att ännu fler studenter hittar till vår högskola och upptäcker alla fördelar med att studera i en stad som Borås som har ett campus mitt i stan, en progressiv högskola och en stark entreprenörsanda hos våra företag.

Motivering

Den stad som erhåller utmärkelsen Årets Studentstad ska präglas av god samverkan mellan studenter, stad och lärosäte, och det är med stolthet som SFS utser Borås till Årets studentstad 2020/2021.

Utmärkelsen går till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är stolt över sina studenter. En stad som är beredd att göra allt för att studenterna ska trivas – före, under, och efter sin utbildning.

Borås Stad, Högskolan i Borås, Studentkåren i Borås och Borås Näringsliv bedriver ett strukturerat och kontinuerligt arbete genom sin styrgrupp, Studentstad Borås, och dess tre arbetsgrupper.

Arbetsgrupperna arbetar med olika inriktningar för att skapa förutsättningar för att Borås ska bli en bättre studentstad att leva, bo och verka i. Studenterna har genom studentkåren varit en viktig utgångspunkt i vad som ska diskuteras och prioriteras, vilket gör det tydligt att Borås värdesätter sina studenter.

Om utmärkelsen

Årets studentstad är en utmärkelse från Sveriges förenade studentkårer (SFS) som sedan 1999 delas ut årligen till en stad som aktivt arbetar för att främja studenters situation och leverne. SFS är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor som har funnits sedan 1921 och totalt samlar drygt en kvarts miljon studenter.

Läs mer på hb.se/arets-studentstad

Läs mer på SFS webbsida (Extern länk)

Text: Anna Kjellsson

Bild: Suss Wilén