Hashtagg som inspirerar

Montage av sjuksköterska, lärare, ingenjör

Söktrycket på lärarutbildningen har sjunkit successivt under flera år. Trenden är nationell och beror bland annat på små barnkullar och en ihållande högkonjunktur.

#vadhänderutanoss började med en diskussion runt fikabordet. Någon ställde frågan; vad skulle hända med samhället om vi inte utbildade fler lärare. Detta blev ett frö som sedan ledde fram till hashtaggen.

– Vi lyfter ofta våra unika miljöer och utbildningar. Och de här utbildningarna som finns på väldigt många lärosäten i landet hamnar ibland i skymundan. Alla yrken är naturligtvis viktiga för samhället men tanken på vad som skulle hända utan lärare, poliser, ingenjörer och sjuksköterskor är ganska skrämmande. Och den frågan är kanske viktigare nu än någonsin när samhället befinner sig i en kris på grund av coronaviruset, säger Jennifer Tydén, biträdande kommunikationschef.

Under våren har bland annat högskolan delat berättelser från yrkeslivet som visar hur dessa yrken gör skillnad. Berättelserna har berört och engagerat många.

– Vi har också gjort filmer och poddradioprogram för att boosta de här yrkena. Hashtaggen inspirerade dessutom rektor Mats Tinnsten att skriva en debattartikel där han antog perspektivet ”vad skulle hända utan högskolan”. Vi är väldigt stolta över att vi på högskolan utbildar framtidens samhällsbärare och hoppas att hashtaggen har inspirerat några fler att söka dessa utbildningar, säger hon.

Text: Anna Kjellsson

Bild: Brainforest