Omställningen till undervisning på distans gick överraskande bra

Miriam Stierna

Hon läser andra året på utbildningen Textilt management och just nu är det kurserna Säljteknik och butikskommunikation och Handelns digitalisering som ska klaras av.

Hur har det fungerat att växla över till distansstudier?

– Till en början var det lite omständligt, då jag aldrig har upplevt en likande situation tidigare. Att studera på distans på högskolan var inget jag var förberedd på, men med tanke på omständigheterna så tycker jag att skolan och våra lärare har löst situationen väldigt bra. Med hjälp av e-mötesverktyget Zoom har undervisningen känts mer närvarande och undervisningen har bedrivits på ett smidigt sätt.

Vad tänkte du när beskedet kom att, i princip all undervisning skulle ske på distans?

– Det kom faktiskt som en chock, dels var jag orolig över hela coronasituationen, dels kändes det lite overkligt, men givetvis var det nödvändigt som ett led i att skolan tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Jag är lättad över att det gick att lösa distansundervisning, så att jag kan fortsätta mina studier som vanligt, även om det sker hemifrån.

Hur fungerar det att plugga på distans just nu?

– Tack vare dagens teknologi och resurser så tycker jag att distansundervisningen funkar förvånansvärt bra. Generellt sett så krävs det självdisciplin när det gäller studier på högskolenivå. Men i denna situation så upplever jag att det krävs ännu mer disciplin i vardagen. För att det inte ska kännas som sommarlov är det viktigt att få in rutiner, exempelvis att du går upp samma tid varje dag, att du försöker gå ut och promenera och får in motion i vardagen. Annars blir det lätt att du tappar fokus.

– Även om det upplevs som mindre att göra nu, så försöker jag skriva listor och skriva upp viktiga datum/föreläsningar i min kalender för att få struktur och ordning. Jag hade föredragit att ha undervisningen på plats, men med tanke på situationen så är jag positivt överraskad över hur bra undervisningen på distans fungerar och hur våra duktiga lärare på högskolan motiverar oss till att fortsätta att studera som vanligt.

Hur lägger du upp studierna?

– Min tid går åt till föreläsningar på Zoom och att delta i grupparbeten. I våra grupparbeten tror jag att upplägget och studietekniken varierar bland grupperna. I min grupp befinner sig en del i Borås, därför blir det att vi ses och jobbar tillsammans i skolans grupprum. Högskolan befinner sig i ”gul nivå” vilket innebär att lokalerna fortfarande är öppna för studenter även om ingen undervisning bedrivs här. Eftersom lokalerna är relativt tomma, så upplever inte jag att det är någon risk att sitta i grupprummen på skolan. Resten av tiden går åt att läsa kurslitteraturen, oftast på terrassen hemma.

Hur tycker du det fungerar det med föreläsningar, grupparbeten och examinationer?

– Vi har föreläsning online två till tre gånger i veckan. Under föreläsningarna brukar lärarna dela in oss i olika så kallade “breakout-rooms”. Det fungerar som olika diskussionsrum, där vi i klassen delas in i mindre grupper för att diskutera och analysera lektionens innehåll. Det positiva med detta är att du får se och prata med dina klasskompisar via datorn. Som läget är nu, då vi är ensamma på hemmaplan mycket, är detta uppskattat.

– Grupparbeten har fungerat förvånansvärt bra. I en kurs gjorde vår lärare ett undantag och frågade oss om vi själva ville välja våra grupper. Syftet var att underlätta gruppindelningen för oss då vi befinner oss på olika orter. Det blir exempelvis lättare att de som befinner sig i Borås kan jobba tillsammans och ses i verkligheten, om man vill, och så vidare.

– Även examinationerna kommer att ske på distans, vilket innebär att upplägget för dem anpassas till det digitala. Vi har sedan tidigare skrivit tentor i PING PONG i andra kurser, men i och med att de två pågående kurserna aldrig har examinerats online, så kommer prövningen för oss studenter vara att hitta andra sätt att studera på inför tentorna.

Vad har du för tips att dela med dig av för att få studierna och tillvaron att gå ihop?

– Fortsätt försöka hålla rutin i vardagen för att inte tappa studiemotivationen. Ett exempel kan vara att låtsas som att hemmet faktiskt är ett kontor, med det sagt så kan du gå upp, klä på dig, dricka ditt morgonkaffe och göra dig i ordning för din Zoom-undervisning precis som om du skulle på en föreläsning på högskolan. Sitter du kvar i pyjamas och går upp fem minuter innan föreläsningen blir det svårare att följa med i undervisningen.

– Mitt andra tips är att gå ut mycket på exempelvis promenader och då försöka hålla avstånd. Jag tycker att det är viktigt att få en paus från studierna, få lite syre och hålla igång motionen. Just i dessa tider blir det svårt att skilja på “kontoret” och “hemmet”, därför är det viktigt att ta en paus från hemmet för att sedan kunna återgå till pluggandet.

– För att ha disciplin i studerandet är det viktigt att jobba med listor och en kalender. Jag gillar att planera mina studier, exempelvis “denna vecka ska jag läsa de här kapitlen”, och så vidare. Att planera mina studier ger mig ett lugn och håller upp motivationen till att plugga.

– Håll kontakten med vänner och familj. Jag tycker ibland att det kan kännas lite ensamt när du måste sitta hemma. Därför försöker jag att prata i telefon med mina vänner, det ger mig positiv energi. Tar jag tid till att prioritera det sociala, så blir det också lättare för mig att plugga.

– Ett sista tips är att försöka att se det positiva i coronasituationen och att du nu har tid till att lära dig nya saker. Jag gillar exempelvis att laga mat, därför använder jag tiden till att lära mig nya recept. Nu har du tid till att göra det du tidigare känt att du inte hinner, det kan vara allt från att lära sig spela ett nytt instrument till att starta ett bolag. 

Text: Solveig Klug
Foto: Privat