ForskarFredag nådde ut

Låna en forskare är ett omtyckt inslag på ForskarFredag.Vanligtvis åker forskarna ut till de skolor som bokat dem, men i år blev det istället digitala besök. Daniel Ekwall, professor i textilt management,var en av sju forskare som deltog i år. 

För honom var det tredje året i rad.

– Det är kul och lärorikt att berätta om sin egen forskning för en helt annan målgrupp än den vanliga. Man tvingas tänka till och se både problemen och lösningarna med nya ögon. Dessutom så får man många andra frågor än man vanligen får. Ett roligt minne från första året är när jag fick skriva autografer och barnen ville ta selfies med mig. Sånt händer verkligen inte ofta för en forskare, berättar Daniel Ekwall, som i år bland annat besökte en sjätteklass på Dalstorpskolan i Tranemo.

Där jobbar läraren Malin Johansson, som berättar att eleverna ställde en del frågor – bland annat om vad forskare tjänar – men även om hur forskning går till och om säkra transporter som är Daniel Ekwalls expertområde.  

– Det är roligt att göra eleverna mer nyfikna på forskning och arbete överlag inom naturvetenskap. Besöket fungerade väldigt bra trots att det var digitalt, men det är klart att det hade varit roligare att få ett besök i verkligheten. Möjligheten till spontana frågor kan då bli ännu större, säger Malin Johansson.

Källkritik för gymnasieelever

Bibliotek- och informationsvetenskap är ett av Högskolan i Borås starka forskningsområden.

 
Jutta Haider.

Jutta Haider, som är professor vid Bibliotekshögskolan, gjorde sina skolbesök hemifrån sin bostad i Lund. Hon berättade om sin forskning om källkritik, sökmotorer och algoritmer.

– Jag har alltid tyckt att det är oerhört viktigt att kommunicera min forskning. Jag forskar ju för att jag vill påverka, i stort och smått, säger Jutta Haider.

I en gymnasieklass på Viskastrandsgymnasiet jobbar Åke Strömberg, vars klass hade bokat Jutta Haider. Åke Strömberg uppskattar möjligheten att få tillgång till expertkunskaper inom ett ämne som många elever är intresserade av.

– Det är bra att eleverna får höra andra röster ibland. Forskning och verksamhet borde ha mer kontakt. Därför är Låna en forskare väldigt bra och jag kan varmt rekommendera det, säger Åke Strömberg.

Guidad visning bland smarta textilier

Anna Berglund bredvid en provdocka med klänning av metall.Ett annat inslag på ForskarFredag var en streamad visning av Smart Textiles Showroom. Rummet, som är fullt av spännande textila innovationer och prototyper, brukar vanligtvis ta emot besök med femte- och sjätteklassare under ForskarFredag. I år blev det istället ett direktsänt program, där koordinatorn Anna Berglund och kommunikatören Marc Hermansson guidade tittarna bland stickade blodkärl, lysande textilier och klänningar i metall och papper, bland mycket annat. På vägen fick tittarna svara på frågor och höra ett par forskare och projektledare berätta om sin forskning om bland annat en hållbar binda och tips om hur man kan öka kläders livslängd.

Ett drygt hundratal tittare från olika delar av Sverige följde visningen när den sändes och Anna Berglund berättar att hon fått mycket positiva reaktioner både inför visningen och efteråt. Flera av de som följde sändningen var exempelvis lärare som tittade tillsammans med sin klass, eller som skulle titta med sina klasser vid ett senare tillfälle.

– Jag hoppas att tittarna tyckte att det var spännande och vill lära sig mer, och att vi har visat hur stort det textila området är. Det känns viktigt att få visa upp den textila forskningen och förhoppningsvis kan det ge mersmak, säger Anna Berglund.

Läs mer

Program för ForskarFredag 2020 på Högskolan i Borås

ForskarFredag anordnas i hela landet och samordnas av Vetenskap och allmänhet. Vetenskapsfestivalen ForskarFredags webbsida