Frågor och svar från stormöte om coronaviruset
2020-12-17
Här hittar du svar på ett urval av de frågor som togs upp inför och under torsdagens stormöte om coronaviruset för medarbetare.
I vissa fall har flera frågor på samma tema slagits samman till en. Notera att svaren är sammanfattade utifrån de större diskussioner som pågick under stormötet.
Är du intresserad av de frågor som kom upp på studenteras stormöte på fredagen? Här kan du ta del av den sammanställningen.
Frågor kring medarbetares arbetsmiljö och teknik
Alla får arbeta enormt mycket framför skärm nu. Behovet av att ta rast är stort och det vore bra om högskolan visar det konkret i form av att ge oss till exempel en friskvårdstimme per vecka?
Vi tar med frågan till HR.
De headset, mikrofoner med mera som de flesta av oss använder är av ganska låg kvalitet och med dålig ergonomi. Vad gör vi åt detta?
Alla ska kunna ha bra utrustning, och finansiering är inte ett problem. Däremot kan det vara svårt att få tag på rätt utrustning. IT har arbetat med olika paket som passar olika lösningar. Behovet kan också behöva lyftas av chefer inom olika organisationsdelar. Vi behöver göra allt som är möjligt för att överkomma eventuella hinder i arbetet för att tillgodose behoven av teknisk utrustning.
Hur ligger vi till i arbetet med att alla anställda ska få mobiltelefon? Och vad kommer att gälla för detta?
Ambitionen är att påbörja utlämning av tjänstemobiltelefon i januari månad. Mobilen är ett arbetsverktyg och det ingår ett abonnemang med 50 GB surf.
Mer information i samband med att högskolan bytt telefonioperatör
Mer information om mobiltelefoni
Hjälper högskolan till med hemtransport av höj- och sänkbara skrivbord? Går det att få bidrag om man själv har köpt hem ett höj- och sänkbart skrivbord?
Det finns inget generellt svar på om det går att få skrivbordet hemskickat, utan det får du diskutera med din chef. Det är inte möjligt att få bidrag till att köpa hem ett eget bord.
I sammanhanget är det också värt att poängtera att det finns de som inte har höj- och sänkbara skrivbord på högskolan och det är en separat diskussion som är bra att ta med chefen framöver.
Har ni några tankar kring hur anställda liksom studenter kan inspireras/stärkas i sitt arbete och sina studier? Man skulle kanske kunna tänka sig intressanta inbjudna föreläsare online inom en bredd av ämnen, paneldebatter där lyssnarna bjuds in att ställa frågor eller dylikt.
Det finns möjligheter att utveckla stödet där lärare kan ta hjälp av varandra, Edu-Tech har till exempel bjudit in till erfarenhetsutbyten under hösten och kommer göra så även i vår. Vi behöver fortsätta att arbeta med såna aktiviteter framöver. När det gäller annat än corona-anknutna saker så är det inget som diskuterats ännu men vi tar med oss den frågan inför vårterminen.
Läs mer om Edu-Techs informations- och erfarenhetsutbyten i januari
Frågor om undervisning i stort
Jag är nu inne på min femte "corona-digitaliserade-kurs" och nuvarande och förra kursen ges för 1:or som ju tar lite extra "stryk" av att inte kunna träffa sina studiekamrater och lärare "på riktigt". Tänker själv pröva "Träffas-efter-föreläsningen" via Zoom och breakout rooms för möjlighet att prata med läraren och med varandra. Något man ju annars kan göra i paus eller efter föreläsning. Tänkte om andra har bra tips kring denna del så vore det bra att dela på något vis. Kanske ett stormöte kring "tips-och-trix-i corona-tider" där vi kunde delge varandra?
Bra tanke att erbjuda dina studenter såna möjligheter. Efter studentenkäten i våras togs det fram en webbsida med tips på hur du som lärare kan ge stöd och skapa struktur vid distansstudier, där kanske du kan få ytterligare idéer.
Det kan också vara en fråga som är bra att lyfta på ett sektions-/akademimöte.
Läs också mer om Edu-Techs informations- och erfarenhetsutbyten i januari.
Hur ser det ut med avhopp under den tid coronapandemin har pågått? Och görs det några uppföljningar kring detta på respektive akademi?
På högskolenivå kan vi se att HST ökat under året jämfört med 2019, det är fler som sökt och påbörjat kurser och program hos oss. Vi ser en något minskad HPR, men kan ännu inte utläsa någon stark koppling. Det har ännu inte gjorts några särskilda uppföljningar på detta.
Vi har lagt in stora ansträngningar för att distansanpassa både undervisning och laborationer. Kommer högskolan att satsa på distansundervisning även när vi återgår till nivå grönt så vi ska ta vara på och utveckla dessa koncept framöver?
Det finns goda skäl att ta tillvara de erfarenheter vi har gjort under pandemin. Det gäller inte minst möjligheterna att utveckla våra utbildningar med avseende på tillgänglighetsaspekter och möjligheter att också förbättra kvalitet med stöd av distansmetodik. Högskolan bygger nu upp en stödfunktion där både teknikstöd och pedagogiskt stöd ska samordnas. Sannolikt kommer intresset för distansutbildning att fortsätta vara högt, samtidigt som en god campusmiljö är lika viktigt. En väl avvägd kombination av kvalitativ distans- och campusutbildning som utgår från förutsättningarna i varje utbildningsområde är en rimlig målbild.
Frågor om tentamen
Har det diskuterats att köra tentamen som ”open book” istället för att köra Zoom-övervakad tentamen i PING PONG?
”Open book” är ett begrepp som används lite olika, men det handlar om vilka verktyg och resurser som är öppna/tillgängliga för studenter under examinationen. Därmed kan det till exempel vara en hemtentamen, vilket är ett gott alternativ.
Agerar jag i strid med kursplanen om jag tillämpar "open book"-examination istället för salstentamen?
Det beror på: Open book kan avse en salstentamen där studenten får använda viss litteratur etc. Men i detta sammanhang där vi vill minska närvaro på campus kan vi kanske utgå från att syftningen här snarast är en variant på hemtenta. En hemtenta/open book-tenta på distans skulle inte överensstämma med en kursplan där salstenta anges som examinationsform.
Räknas en Zoom-övervakad tentamen som salstentamen?
Nej.
Om vi temporärt ändrar i kursplaner från ”salstentamen” till ”individuell skriftlig tentamen”, är det då möjligt att utan nya ändringar låta kommande examinationer bli salstentor?
Ja, då är salstentamen ett alternativ.
Är det många lärosäten som använder Zoom-övervakad tentamen? Och hur förebygger vi ökat fusk vid Zoom-övervakning?
Vi har inte en övergripande bild av hur det ser ut på landets lärosäten. I en Zoom-övervakad tentamen görs det legitimationskontroll, och sen sker övervakning med ytterligare en enhet som bevakar arbetsytan. Tentavakterna ska kunna se alla som skriver tentamen.
Här finns information om Zoom-övervakad tentamen.
Vad är Wiseflow?
Wiseflow är vårt upphandlade digitala tentamenssystem. Läs mer om Wiseflow.
Det känns som att kravet på rättssäkerhet skulle gynnas av att man bara har ett examinerande moment per kurs – är det något som diskuterats?
Det har inte diskuterats på en högskoleövergripande nivå. PUF (Sektionen för pedagogisk utveckling och forskning) är gärna med och stöttar dig som lärare ifall du vill se över hur kursen är upplagd etc. Vi kan inte göra avsteg från de kursplaner som finns, vi måste hantera det på ett juridiskt hållbart sätt.
Påverkas det för studenterna att få ut CSN om tentor förskjuts?
Förmodligen är det liten risk för det då ev. förseningar gällande studenternas resultat vid behov hanteras genom särskilda intyg.
Sköter Borås Zoomövervakning på tentor på andra orter också?
Inte ännu, men det pågår diskussioner kring detta utifrån lärarutbildningens behov.
Hur länge pågår tentorna på kvällen?
Det är främst på onsdagar som det genomförs tentor på kvällen, och då som längst till kl. 21-22. Då är det timanställda tentavakter som arbetar.
Vad händer om för få tentor kan flyttas från den mest intensiva perioden i början av januari? Att vi fortfarande har för högt tryck på salstentamina till exempel vecka 2?
Det som händer i praktiken är att vi har en högre smittspridningsrisk i vår verksamhet då vi inte har lyckats planera verksamheten på ett sätt som man kan förvänta sig. Naturligtvis finns en risk att vi skulle kunna bidra till smittspridning genom de salstentor som genomförs, genom att minska volymen så mycket vi kan minskar risken. Om vi skulle drabbas av t.ex. ett klusterutbrott vid en salstenta är det klart att det skulle väcka medial uppmärksamhet, utöver den risk det kan innebära för enskilda personer. Självklart vill vi undvika detta.
Inspel från polisutbildningen: Vi har försökt flytta våra tentor men det är svårt då polisstudenterna hanteras annorlunda än vanliga studenter, och måste klara 100 procent för att få studiemedel. Vi skulle bli tvungna att skriva individuella intyg för över 400 studenter, då CSN inte accepterar intyg på gruppnivå.
Inspel från lärarutbildningen: Inom lärarutbildningen har vi, efter instruktion från CSN utformat ett intyg till studenter vars resultat påverkas av VFU och tillhörande examinationer som inte kunnat genomföras. Detta för att studenternas nuvarande och fortsatta studiemedel ej ska påverkas.
Här kan du ta del av en överblick av tentamensperioder.
Har högskolan möjlighet att neka en förkyld student att skriva tentamen eller eventuellt placera den i eget rum?
Vi har inte befogenhet att fysiskt avvisa studenter utan vi kan bara vädja till dem att lämna högskolan utifrån att de har ett personligt ansvar för att inte sprida smitta.
Kommer webbsidan uppdateras gällande övervakning av examinationer utifrån GDPR och är Zoom ok nu?
Webbsidan om behandling av personuppgifter och distansundervisning är nu uppdaterad.
Frågor om studenters arbetsmiljö och teknik
Vad gör studenter med dåliga uppkopplingsmöjligheter/abonnemang?
Skulle det vara någon som inte har förutsättningar hemma för Zoom-övervakad examination kan vi erbjuda en sittplats på högskolan.
Finns det något övergripande arbete gällande studenters psykiska hälsa?
Ett av delprojekten inom Projekt corona har arbetat med studenternas arbetsmiljö och de har bland annat tittat på den här frågan. Det har också fångats upp signaler kring detta i de studentenkäter som genomförts (en i slutet av vårterminen och en nu under slutet av höstterminen).
Läs nyheten om studentenkäten i våras.
Analys av höstens studentenkät pågår.
Frågor om internationella studenter
Flera av de internationella studenterna flaggar för att de kommer ha svårt med ”tuition fee” nästa termin på grund av corona.
Detta är ett bekymmer och vi har inget omedelbart svar. Det är något som behöver hanteras framöver.
Om någon internationell student anmäler högskolan för att hen inte fått den utbildning som utlovades, hur ska det hanteras?
Det förs diskussioner nationellt sett kring hur vi ska hantera studenter som vill ha tillbaka studieavgiften för att de får en distansutbildning fast de betalat för campusutbildning. SUHF:s rekommendation är att vi inte ska betala tillbaka något.
Övriga frågor
Kommer högskolan att erbjuda corona-vaccination till medarbetare?
Vad vi förstår så är det inte möjligt med sådana distributionsvägar i dagsläget.
Den här pandemin föranleder att kanske införa någon sorts undantagsrutiner/regler som träder i kraft vid en nästa kris som mycket sannolikt kan handla om en liknande pandemi?
Vi får ta med oss lärdomarna från denna kris och diskutera detta.
Johanna Avadahl