Nobeleventet lika högtidligt i nytt format

Nobeleventet på Högskolan i Borås har blivit en tradition för gymnasieskolor i Borås med omnejd. I vanliga fall brukar gymnasieelever och deras lärare bjudas in till en föreläsningsdag på Borås kongress, där högskolans forskare föreläser om årets pristagare och deras upptäckter.

I år blev firandet digitalt, med förinspelade presentationer som sändes live den 10 december av konferencieren Marc Hermansson, kommunikatör på högskolan. Fem gymnasieklasser i Borås, Vårgårda och Marks kommun följde livesändningen. I förväg hade klasserna fått varsin ”goodie box” skickat till sig, med cider och chips för att fira.

Årets föreläsare var Fredrik Ståhl, Linnéa Lindsköld, Jens-Henrik Madsen, Malin Utter, Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy och Claes Wikström. Under föreläsningarna pågick även en klasstävling via Menti, där eleverna fick svara på frågor om prisernas olika ämnen. Vinnare blev en elev på Bäckängsgymnasiet, som vinner en hemlig aktivitet för hela klassen.

Firandet avslutades enligt traditionen med ett tal av högskolans rektor Mats Tinnsten, som uppmuntrade tittarna med att om de har nyfikenhet och viljestyrka, är ett Nobelpris inom räckhåll även för dem.