Naturligt material vinnande koncept i årlig designtävling

Alla plagg bedömdes av en jury från näringslivet med representanter för H&M, Didriksons, Lectra, Mirakeltextil, Chevalier och Vildland. Bland bidragen fanns jackor för bland annat löpning, vandring, jakt och hantverksarbete.

Challenge with function är ett samarbete mellan Textilhögskolan och Lectra. Tävlingen anordnas årligen för studenter som läser tredje året på designteknikerutbildningen.

Det vinnande bidraget blev ”The Hiker”, en vandringsjacka i ull tillverkad av Lisa Serholt Steen. Med konceptet ”Wool for function” utformade hon en jacka som är vattenavvisande, har naturligt god ventilation samt smarta sömmar och fickor för funktion. Hon är väldigt nöjd med den slutgiltiga produkten.

– Det känns roligt, jag är väldigt nöjd med min jacka och jag har kämpat hårt. Det är många som har gjort fina jackor, så det var väldigt roligt att juryn tyckte att min var bäst. Jag vill gärna jobba som designtekniker, kanske någonstans här i trakterna, säger Lisa Serholt Steen.

På andra plats kom Ida Hansson med en jaktjacka för dam. I publiken fanns representanter från näringslivet, men också familj och vänner till tävlingsdeltagarna. Besökaren Jenny Ekelund tog examen från designteknikerutbildningen år 2017 och har återkommit varje år sen dess för att se studenternas tävlingsbidrag.

– Det är väldigt roligt. Jag har ju gjort det själv eftersom jag är gammal student, och det är kul att se alla lösningar de kommer på. Jag har varit här varje år sedan jag tog examen och man får alltid nya idéer. Jag har själv fortsatt jobba med textil, men inte med kläder utan i bilindustrin, säger hon.

Tidspress och väder är faktorer som utmanar

Publikens förstaplats gick till Arvin Hoveida som tillverkat en funktionsjacka anpassad för förskollärare. Klasskamraten Bersabeh Asres fanns i publiken och stöttade sina medstudenter, och hon understryker hur mycket tid de lagt på sina kreationer.

– Det har varit många dagar som vi varit här väldigt sent, ibland till midnatt. Det är en svår utmaning eftersom det är knappt om tid. Med alla förbättringar som man ständigt vill göra så blir tiden snabbt en faktor som gör det extra utmanande, säger hon.

Antalet förarbeten, prototyper och provningar är många innan den slutgiltiga produkten är klar. Även vädret har varit en faktor som försvårat för vissa av studenterna.

– Vädret har också gjort det svårt, eftersom flera har gjort vinterplagg men inte haft bra möjligheter att testa dem då det inte funnits snö här, avslutar Bersabeh Asres.

Text och foto: Emilia Vermelin