Pausgympa bra för välmåendet

Tre personer som joggar mot kameran

Det brukar heta att den bästa träningen är den som blir av, vilket initiativtagare på högskolan tagit fasta på. Glädje, gemenskap och energi är några av de komponenter som effektivt förvärvas genom att ta en liten paus från det dagliga arbetet och aktivera kroppen.

Ann Hallqvist, utbildningsadministratör på högskolan, är en av drivkrafterna bakom tabata, en av aktiviteterna som praktiseras. Idén kom till en dag vid fikabordet, när Ann och hennes kollegor diskuterade träningsformen.

– Tabata är en intensiv träning med olika övningar, bestående av intervaller. Vi använder inga redskap utan bara kroppen. Från början var vi fyra stycken, men allteftersom nyfikenheten ökade så är vi nu betydligt fler, från hela högskolan, som träffas. Mejllistan innehåller ett 40-tal namn som får information om när passen äger rum, berättar hon.

Från Kommunikation träffas varje vecka mellan åtta och tio personer för lite mer traditionell styrke- och intervallträning, ofta utomhus. Initiativet kom till när kommunikatörerna Anna Kjellsson och Jennifer Tydén ville göra något mer utmanande än att bara löpträna tillsammans. Genom att starta en träningsgrupp på Facebook har de nu lyckas peppa och motivera kollegor att ge sig ut. Anna menar att fysisk aktivitet är viktig för att må bra.

– Det gör mycket för energin att komma ut från kontoret och röra på sig. Dessutom har vi i träningsgruppen väldigt roligt tillsammans, så det är också bra för gemenskapen. Jag springer för att det är bra för hjärnan, men det finns ju väldigt många andra fördelar med träning också. Jag tycker det är superkul, säger Anna.

Fysisk aktivitet kan dock med fördel uppnås genom att behålla arbetskläderna på menar Fredrik Ros, forskningshandläggare på högskolan. Genom en rulle träningsgummiband och ett program med en handfull övningar, går det enligt honom att motverka den förrädiska kontorsstelheten.

– För egen del så har det varit en välkommen paus då jag sitter still för mycket och lätt blir stel i axlar och bröstrygg. Vi brukar stå på en öppen yta vid postfacken på E700 och det är nog minst lika roligt för de som passerar som det är för oss. Deltagandet varierar och beror mycket på dagsform och tillgänglighet. Även om det inte är så mycket till träning, så ger gummibandet lite motstånd och en chans att känna in kroppen. Sen har det blivit en uppskattad social grej för arbetsgruppen, berättar Fredrik.

Text: Vasilios Bartziokas
Foto: Mostphotos