Från studier i Borås till internationellt prisat bolag

Red Herring Top 100 är en prestigefull lista som identifierar framtidens stora innovationsföretag. Den har varit först med att upptäcka i dag stora jättar som Skype, Facebook, Spotify och Twitter – och år 2020 var det växande Ekkono Solutions tur att hamna i rampljuset på Europa-listan.

”They are in the eye of the storm with their unique edge machine learning technology and the potential is huge. I’m excited to follow Ekkono’s path to further success and innovation", skriver Red Herrings vd Alex Vieux, om företaget som delvis har sina rötter på Högskolan i Borås.

– Det känns väldigt stort och enormt häftigt att ha tagit plats på listan. Det är en kvalitetsstämpel, säger Rikard König, en av fyra grundare till bolaget.

Han började sin bana just vid det, på området framstående, lärosätet vid Viskan. Även fast intresset tog fart redan hemma i pojkrummet i Alingsås.

– Jag började intressera mig för programmering redan när jag var tolv år och ville programmera spel. Lite senare tittade jag på olika utbildningar och hittade ett väldigt intressant utbildningsprogram i Borås – Systemarkitekturutbildningen.

Han började på högskolan år 1997 och redan då fanns det kurser i ämnet artificiell intelligens – som kom att bli Rikard Königs stora passion och spetskunskap. Så till den grad att han efter avklarad utbildning sedan fortsatte på forskarutbildningen, skrev sin avhandling på just detta tema och sedan dess har verkat som forskare och lärare.

Men tidigt föddes också tankarna på att starta eget.

– Jag har inte känt mig som enbart en forskare som ska sitta på min kammare hela tiden. Jag har hela tiden känt att jag velat göra något viktigt och få nytta av det jag studerar.

Han började med att ta några konsultuppdrag vid sidan av sin heltidstjänst som forskare och lärare.

– Men tiden räckte inte till så det blev egentligen inget av det.

Han disputerade 2014. Och det var i samband med att han fått ett bidrag för att undersöka kommersialiserbarhet av forskning som allt tog fart. Han anställde entreprenören Jon Lindén från Varberg som konsult med uppdraget att göra en omvärldsanalys.

– Han hjälpte mig att förstå vad som är unikt och föreslog att vi skulle starta något tillsammans, berättar Rikard König.

Så blev det. Ekkono Solutions bildades 2016 av Rikard König och Jon Lindén samt två personer från Procera Networks, det telekomföretag som Jon tidigare varit med och startat upp. Det visade sig vara en vinnande kombination.

– Jon har tidigare varit med och tagit ett företag från ett garage till introduktion på Nasdaq och etablering i hela världen. Han hade redan gjort den resan och har därför mycket erfarenhet affärsmässigt, vilket jag då inte hade. Samtidigt har jag en väldigt djup kunskap inom tekniken som jag kan tillföra.

En del av det vinnande konceptet har också varit att behålla den nära kontakten med högskolan där Rikard König i dag har en tjänst på 20 procent.

– Inom många områden ligger kommersiella intressen före forskningen. Men inom artificiell intelligens är det tvärtom. Här är det forskningen som ligger i framkant och ofta publiceras forskningsresultat fem år innan de kommer ut i kommersiella produkter. Det är därför det är så viktigt att ha kopplingen till högskolan, säger han och slår fast att det är en win-win-situation:

– Strategin är till nytta för alla. Vi på Ekkono bidrar med problem och erfarenhet från praktiska projekt med de stora industriföretag vi jobbar med. Och för vårt företag är det nödvändigt att vara med i forskningsprojekt för att kunna ligga i framkant. Det är en fördel att få vara med och utbilda och se studenterna prestera i närbild, säger Rikard König.

Han berättar att bolaget i dag har 23 anställda i åtta städer runt om i Sverige och Europa, flera av dem rekryterade från Högskolan i Borås.

Han gläds över de två utmärkelserna som bolaget fått, viktiga inte minst mitt i pandemin då många verksamheter går på sparlåga. Men Ekkono hoppas och tror på en snar ljusning.

– Vi försöker i allt vi kan se till att vi ligger i startgroparna när coronakrisen släpper. Stort fokus nu är på att komma vidare på den tyska marknaden som vi just etablerat oss på. Sedan handlar det om att få ut vår produkt i storskalig produktion hos våra existerande kunder.

Var vill du att Ekkono ska vara om fem till tio år?

– Vi vill vara de facto-standarden för edge machine learning, den mjukvara som man använder när man ska göra en uppkopplad sak smart. Nu går vi in i fler länder i Europa, sedan dröjer det inte länge innan vi tar steget till den amerikanska marknaden. Vi satsar stort.

Det låter som att ni är ett bolag präglat av ett stort mod?

– Ja, det får man säga. Vi har ett driv och högt ställda mål. Det här ska bli stort. Det är det enda som räknas, säger Rikard König.

Läs mer

Om forskargruppen Computer Science Labs at Borås Sweden (CSL@BS) 

Om Rikard König

Om Ekkono