Idag tar 90 sjuksköterskestudenter examen

Efter sex terminer på heltid och 180 högskolepoäng är de nu redo för sjukvården som legitimerade sjuksköterskor!

I år var examensavslutningen annorlunda, inget firande i en fullsatt Gustav Adolfs kyrka med nära och kära som det brukar vara, utan det blev digitalt firande via Zoom med tal av lärarna och sång till alla nyutexaminerade sjuksköterskor.

– Jag tyckte vi fick till en fin och värdig stund utifrån förutsättningarna, säger Ulrika Blom, som är programansvarig för sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan i Borås.

Hon fortsätter:

– Den här våren har varit utmanande men jag är så oerhört stolt över våra studenters och lärares prestationer. De har klarat av att slutföra utbildningen mitt i coronapandemin. Det känns extra bra att vi i dessa tider kan erbjuda vården och verksamheterna 90 nya ambitiösa och skickliga sjuksköterskor, säger hon.

Lisa Koonce är en av studenterna som nu kan titulera sig legitimerad sjuksköterska.

Hur är känslan? 

– Åh, det är massor av känslor, en extrem lättnad såklart när jag fick legitimationen, jag grät av lycka. Nu känns det nervöst och pirrigt att komma ut samtidigt som det är roligt och spännande. Jag känner också en liten sorg att jag avslutar min tjänst som undersköterska som jag varit i 14 år, de senaste 6 åren på centrala intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hur var det att fira på Zoom?

 – Det här är ju en milstolpe i livet så det känns lite tråkigt att det inte blev avslutning i kyrkan och brunch på stan. Det blir ju inte samma uppståndelse som när man firar ihop och kan träffas, men det blev en fin stund ändå. Tack till lärarna som bjöd på fin sång och bra tal!

Var ska du börja jobba nu?

– På hjärtintensiven på Sahlgrenska.

Vad blir uppdraget?

– Jag kommer att ta hand om akutpatienter med bröstsmärtor och som har misstänkta pågående hjärtinfarkter.

Hur känns det? 

– Det blir en helt annan grej att komma ut som sjuksköterska – nu är det jag som har ansvar. När jag jobbat som undersköterska har jag alltid sett upp till alla sjuksköterskor och det ansvar de har och tar. Nu kommer personer att komma till mig med frågor, råd och beslut.

Vad tyckte du om utbildningen?

– Bra, teorin har varit väldigt bra och jag har lärt mig helt otroligt mycket. Det har varit en bra struktur för hur kurserna har varit upplagda, en tydlig röd tråd om varför man läser i den ordning man gör och jag har fått med mig bra förkunskaper inför varje termin.

– Mindre bra för mig personligen har praktikperioderna eftersom jag pendlar till Borås och jobbar varannan helg på Sahlgrenska. Jag hade gärna sett att jag själv hade kunnat ordna praktik med hjälp av mina kontakter och då kunnat vara kvar i Göteborgsområdet. Nu är det skolan som bestämmer och den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU:n red. anm.) är kopplad till Borås och Alingsåsområdet, det har fungerat sämre för mig.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill jobba inom intensiven och jag vill på sikt utbilda mig till specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård. Längre fram när barnen är större vill jag jobba ideellt exempelvis inom försvaret. En dröm jag har är att få borda Mercy Ships, det är sjukhusskepp som varje år åker några månader till Afrikas kuster och hjälper patienter på plats. Där skulle jag vilja vara med.

Relaterad läsning

Flaggan i topp för världens sjuksköterskor

En annorlunda examensdag i en annorlunda tid