Ricky – högskolans ”Global Swede 2020”

Som driven och engagerad student och entreprenör med ett stort socialt nätverk kommer Ricky att vara en utmärkt ambassadör för Sverige, står det bland annat i nomineringen.

Om Global Swede
Varje år anordnar Svenska Institutet och UD en ceremoni där utomeuropeiska studenter vid svenska lärosäten utnämns till Global Swede. Syftet med ceremonin är att uppmärksamma utländska studenter och deras betydelse som ambassadörer för Sverige. Att entusiasmera och engagera studenterna till att behålla relationen med Sverige och sitt lärosäte efter avslutade studier och att verka som ambassadörer för sitt lands relationer med Sverige, som potentiell resurs för svenskt näringsliv på plats i sitt hemland och som ambassadörer för Sverige som destination för högre utbildning.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Jag känner mig oerhört tacksam. Jag tycker studierna är roliga och gör alltid mitt bästa utan att ha några särskilda förväntningar. När jag fick beskedet tänkte jag att det här måste vara en del av den svenska kulturen. Att du som student har full frihet att göra det du vill och om du verkligen går in för det så kommer du på något vis att belönas för det. Det ska bli jätteroligt att träffa alla de andra studenterna som också har utnämnts till Global Swede, även om vi bara träffas online.

Du kommer från Indonesien och valde att studera på Masterprogrammet i Resursåtervinning. Varför blev det detta program och varför i Sverige?

– Jag tänker att återvinning är det bästa sättet att förvalta en hållbar framtid. Att det blev just i Sverige och på Högskolan i Borås är för att det är här den bästa utbildningen inom resursåtervinning finns. Studierna här överträffar mina förväntningar. Lärarna är öppna för diskussion och de flesta föreläsningarna hålls av experter inom området.

Vad ska du göra efter masterstudierna?

– Jag vill fortsätta studera på doktorandnivå och då gärna med något kring resursåtervinning, återvinning av avfall.

28 maj deltog Ricky tillsammans med övriga studenter som utsetts till Global Swede att i en ceremoni med diplomutdelning och tal av utrikeshandelsminister Anna Hallgren. Normalt hålls ceremonin i Stockholm, men på grund av rådande omständigheter med coronapandemin hålls ceremonin digitalt via Zoom.

Motivering

“Ricky är en toppstudent på Masterprogrammet i Resursåtervinning – tillämpad bioteknik vid Swedish Center for Resource Recovery, Högskolan i Borås. Hans entusiasm och nyfikenhet att lära sig och utvecklas inom området är beundransvärd och entreprenörsandan gynnar innovation. Hans laganda och engagemang inspirerar både studenter och lärare kring honom. Han har ett stort nätverk och kommunicerar via sociala medier och gruppchattar med både svenska och internationella studenter. Ricky kommer att vara en utmärkt ambassadör för Sverige!”

Via länk berättade Ricky om hur han vill bidra till ett hållbart samhälle (extern länk).