Studentproviant tipsar om smart studentmat

En student i sitt kök

Som student kliver du in i en helt ny tillvaro och vardag. Det innebär också en hel del livsstilsförändringar där medvetna prioriteringar är extra viktigt.

Om Studentproviant
Instagramkontot Studentproviant drivs av alumnerna Karin, Emmy, Martina och Amanda. De startade kontot under sin studietid när de studerade till förskollärare vid Högskolan i Borås.

– En viktig grej att tänka på är att studentmat inte automatiskt behöver betyda snabbnudlar och färdiga köttbullar. För oss handlar det om att prioritera vad man lägger sina pengar på och att handla smart, säger de.

Att hålla koll på sin lokala butiks rutiner för utförsäljning är ett bra sätt att hålla nere matkostnaderna. Genom att vara flexibel och handla till extrapris kan du komma undan både billigt och hållbart.

– Ur ekonomi- och miljösynpunkt skulle vi säga att ett foodhack är att handla smart. Affärer har till exempel ofta produkter med kort datum samlade på ett ställe, där kan man fynda riktigt mycket.

Knep som förenklar tillvaron

Med en stram budget och ett litet kök kan det såklart, trots smarta prioriteringar, kännas besvärligt att laga riktig mat – särskilt med tanke på hur tråkigt och tidskrävande det är att ta hand om disken efteråt.

– Ett bra vardagsknep är ju att använda äggskivare till mer än bara ägg. Dela exempelvis champinjoner eller jordgubbar i äggskivaren så får du perfekta skivor och slipper använda både skärbräda och kniv. Att kunna minimera disken måste ju ändå vara studentens lycka!

Ett annat vardagsknep för att slippa oförutsedda matkostnader är förberedelser. Att planera och förbereda matlådor kan underlätta avsevärt när tentastressen kryper på.

– Att alltid försöka ha några matlådor i frysen är guld värt i tentatider, understryker de.

Räddaren och guldkanten i studentens skafferi

Att planera för det oväntade, som när plugget drar över tiden när du egentligen ska gå och handla, gör att såväl nödmiddagen som stressfrukosten går smidigare.

– Pasta, couscous och havregryn är givna torrvaror. Havregryn är räddaren i nöden när det ekar tomt i kylen till frukost, då fixar man havregrynsgröt på nolltid. Det är ju en nyttig start på dagen, dessutom.

Trots att studentlivet kan innebära vissa begränsningar när det kommer till matbudget tycker tjejerna att det finns lite dyrare råvaror som kan vara värda att investera i.

– En riktigt god, närodlad honung är verkligen värd att lägga pengar på. Honung kan dessutom användas till så himla mycket! Både gott att ha i yoghurten, att använda som sötning i efterrätter eller varför inte i en kall sås?

Recept: Värmande linssoppa

Den här linssoppan är både är enkel, god och snäll mot plånboken. Dessutom är linser fulla med protein och fibrer, vilket gör att de mättar väldigt bra. Den ultimata studentmaten, helt enkelt!

Ingredienser:
1 gul lök
2 dl linser
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 paket krossade tomater med basilikasmak
1 tsk honung
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
Salt och peppar

Valfritt:
Koriander och crème fraiche

Hacka löken och fräs i olja. Tillsätt linser, paprikapulver och vitlökspulver. Häll på krossade tomater, honung, vatten och buljongtärning, låt koka i 15 min. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med koriander och en klick crème fraiche.

Text: Emilia Vermelin
Foto: Suss Wilén
Receptbild: Studentproviant