Välkommen till årets akademiska högtid!

Montage, akademisk högtid och Johanna Avadahl, ceremonimästare.

Vad gör en ceremonimästare så här knappt två månader före dagen D?
– Det är en intensiv fas just nu. Det är mycket detaljplanering, alltifrån att beställa lagerkransar, bestämma musiken i programmet och vilka snittar som ska serveras, till alla trycksaker som programblad, diplom, menykort, och högtidsskrift.

Akademiska högtiden kan se olika ut mellan olika lärosäten – hur skulle du beskriva  Högskolan i Borås akademiska högtid?
– Oavsett vid vilket lärosäte i Sverige den firas så vilar högtiden på samma traditioner som grundar sig i de första professorsinstallationerna och doktorspromotionenerna i början av 1600-talet. En symbol som fortfarande används är till exempel att doktorerna förs över den så kallade parnassen*, som vi gestaltar som en bro på scenen. Vi har valt att modernisera delar av högtiden för att hitta en nivå där alla känner sig välkomna. Det ska vara högtidligt men inte högtravande. Även doktorernas, professorernas och docenternas yngre barn ska känna sig välkomna, och i år kommer de barn som kommer att få en liten påse med pyssel att sysselsätta sig med. Vi håller också högtiden på svenska, inte latin. Musiken framförs av operastudenter från Göteborgs universitet som framför några olika musikstycken som är högtidliga men samtidigt lätta att ta till sig.

Det har varit en process att hitta oss själva i den akademiska högtiden, från att tidigare ha inspirerats mer av andra lärosäten.

Missa inte!
3 april Sista anmälningsdag till akademisk högtid
16 april Professorernas installationsföreläsningar
17 april Hedersdoktors installationsföreläsning
17 april Akademisk högtid

Vad är nytt i år?
– En rolig nyhet är att vi har en hedersdoktor i år, det var ett tag sedan. En annan sak är att vi återgår till att ha ett gemensamt mingel för alla anställda i publiken och bankettgästerna. Det är ett trevligt tillfälle att mingla med kollegor och fira våra doktorer och professorer.

Vad är den stora behållningen av att gå på akademisk högtid, tycker du?
– Det är bara inom akademin som det här sker och det är ett fint, högtidligt tillfälle att uppmärksamma det arbete för vetenskapen som våra doktorer och professorer gör. Vi passar också på att uppmärksamma de som fått titeln docent och vi delar även ut 2019 års pedagogiska pris. Håll utkik på instagramkontot @jobbarpahogskolaniboras för mer info om den akademiska högtiden framöver.

En vanlig fråga i korridorerna är det här med klädkoden. Hjälp oss här, hur ska vi i publiken tänka?
– Ja, klädseln är en jättevanlig fråga. Det finns ingen klädkod för de anställda som vill besöka högtiden, utan vi brukar säga att du får ha vad du vill, men tänk på att det är ett högtidligt tillfälle för dem som deltar. Så nej, det är inget tvång att till exempel bära kavaj. Vi kommer aldrig att stoppa någon i dörren!

 


* Parnassen ska symbolisera berget Parnassos i Grekland vars toppar var helgade åt Apollon och Dionysos. Enligt myten var framstående konstnärer, författare och filosofer verksamma på Parnassos sluttningar. Enligt de ursprungliga traditionerna för doktorspromotioner var den nyblivne doktorn behörig att undervisa vid universitetet när hen gått över parnassen.

Bildtext: Ceremonimästare Johanna Avadahl (i mitten) tillsammans med Marc Hermansson och Anneli

Text: Lina Färm
Foto: Suss Wilén