Steg för steg en utmaning för hälsan i coronatider

Katharina Nordling på biblioteket är en av dem som deltar i utmaningen.

– Vad roligt att det sprider sig! Vi blev utmanade av Karlstads universitetsbibliotek i en stegtävling. Hos oss deltar alla på biblioteket i stegtävlingen, både ordinarie medarbetare och våra studentassistenter. Även Örebro universitetsbibliotek deltar. Det är inte jätteuppstyrt, men tanken är att vi tävlar om vilket bibliotek som har högst snitt i antal steg per medarbetare i slutet av perioden. Vi började 9 november och kör på till 6 december. Det var väldigt bra att få en sådan här utmaning i mörkaste november när vi annars mest kurar inne. Speciellt i dessa dagar då vi förväntas arbeta hemma så mycket som möjligt.

Hur många steg har du tagit hittills?

– I förra veckan hade jag samlat på mig 1000 steg efter en arbetsdags slut på hemmaplan. Dagen efter när jag åkte till jobbet hade jag 2500 steg redan vid niofikat på morgonen. Det är sådan skillnad när du åker till jobbet, går från bil eller buss och sedan rör dig runt för att träffa kollegor eller hämta utskrifter, eller vad det nu kan handla om. Då kommer ju stegen automatiskt. Sedan start har jag gått 197 545 steg – i snitt 13 170 per dag. Jag har som eget mål att få till minst 10 000 steg per dag, och jag försöker få till det enligt "många bäckar små"-principen, att ta en kortare promenad under lunchen, men ofta blir det också en kvällspromenad för att komma över mitt dagsmål.

I skrivande stund ligger Borås på tredje plats med cirka 7200 steg i snitt per dag. Flest stegsnitt har Örebro med drygt 14 000 steg. Till konkurrenternas fördel ligger att de har en friskvårdstimme i veckan vilken kan bidra en del till fler steg, förklarar Katharina Nordling.

Campus och hållbarhet traskar mot Köpenhamn

På Campus och hållbarhet pågår också en stegutmaning. Målet för medarbetarna där är att ”ta sig till Köpenhamn”.  Administratörerna Lena Borén Persson och Anna Ståhl, berättar:

– Målet är att vi under fyra veckor ska ”ta oss till Köpenhamn”. Vår avdelning är indelad i två grupper. När en grupp är på plats på högskolan arbetar den andra hemma. De dagar vi jobbar hemma så har vi förmånen att kunna ta en lunchpromenad för att kunna samla på oss steg. Dessa steg ska ta båda lagen till Köpenhamn. På så vis har vi ett gemensamt mål samtidigt som vi får röra på oss och hålla oss friska och starka tillsammans. Sedan triggas vi alla att gå lite extra, då båda lagen vill vara det lag som når Köpenhamn först.

Inspirera mera

Har din akademi eller avdelning någon hälsofrämjande aktivitet på gång för att stötta och uppmuntra medarbetarna att röra på sig i coronatider? Hör av dig till Inblick och inspirera dina medarbetare.

Kontakt till Inblick: solveig.klug@hb.se