Tiden i Taiwan gav nya minnen, vänner och kunskap

Utbildningsprogram: Textilekonomutbildningen 
Partnerlärosäte: Shih Chien University, Taiwan

Varför ville du genomföra en utbytestermin?

– Jag ville få ett drastiskt miljöombyte, se nya delar av världen och samtidigt ta vara på möjligheten att få utveckla mina språkkunskaper. I kombination med detta var det också viktigt för mig att mina erfarenheter sedan skulle kunna appliceras inom min utbildning, men även efteråt i arbetslivet.

Hur kommer det sig att du valde Taiwan?

– Från början var det planerat att jag skulle genomföra min utbytestermin i Hong Kong, men omständigheterna gjorde att det tyvärr blev inställt. Då jag suktade efter att studera i ett asiatiskt land blev jag oerhört glad över erbjudandet om att få studera i Taiwan istället. Anledningen till att Asien lockade var för att jag har kinesiskt påbrå och önskade upptäcka mer om min kultur och mina rötter. Då jag tidigare enbart genomfört resor dit tillsammans med min familj så skulle detta bli ett sätt för mig att få upptäcka det på egen hand för att se om jag kände mig hemma. Samtidigt skulle jag också få möjlighet att utveckla mina språkkunskaper i mandarin som jag anser är ett stort och viktigt språk inom affärsvärlden.

Hur var det att studera under en pågående pandemi?

– Terminsstarten blev uppskjuten två veckor på grund av pandemin men därefter hölls alla föreläsningar på campus under hela terminen, vilket jag är tacksam för. Jag åkte tillsammans med två klasskompisar från Borås och vi hade stort stöd hos varandra samtidigt som vi fick bra information både hemifrån och från lärosätet som vi studerade vid. Alla i Taiwan visade stor respekt för situationen och det gjorde att man kände sig trygg och säker under hela vistelsen.

– På skolan mätte de temperatur vid entrén på alla som kom in och vi hade en QR-kod i mobilen som var kopplat till vårt studentkonto som vi registrerade oss med. På det viset skulle det vara lätt att genomföra smittspårning om det behövdes. Vi var även tvungna att bära munskydd i skolan, det kändes ovant i början men en accepterade det och vande sig snabbt.

Vad var de största skillnaderna jämfört med Sverige? Hur var undervisningen?

– Undervisningen kändes väldigt personlig och det var i princip omöjligt att hålla sig anonym jämfört med hemma i Borås. Det var obligatoriskt närvaro och du betygsattes bland annat utifrån hur aktiv du var under föreläsningarna. Vi hade många muntliga presentationer och det var mycket interaktion under föreläsningarna, så vi fick snabbt goda relationer med våra lärare och klasskompisar. Storleken på klassen skilde sig åt beroende på vilken kurs vi läste, ibland var vi runt 35 stycken men ibland enbart 15.

Vad tar du med dig från ditt utbyte?

– Handen på hjärtat så har Taiwan varit ett fantastiskt land att studera i på alla sätt och vis. Det består av så fantastiskt snälla och vänliga människor, autentisk kultur, vacker natur, god mat och aktivt nattliv. Jag har fått så många fina minnen, nya vänner och kunskap inom mitt utbildningsområde, men också en ökad interkulturell förståelse.

– Något som jag framför allt kommer att ta med mig är att jag blivit mer medveten om mina egna styrkor och även svagheter. Det känns som om jag har hittat en del av mig själv som skapar ett inre lugn. Att få blomstra och växa i en främmande miljö är en otroligt häftig upplevelse.

Vad har du för rekommendation till studenter som överväger ett utbyte?

– Ingen kommer kunna upptäcka världen åt dig, utan alla vi gör det på vårt sätt. Att byta miljö och språk leder även till att man blir betydligt mer öppen för andra tankesätt och perspektiv. Jag rekommenderar verkligen varmt att ta vara på denna chans!

Läs mer

Om utbytesstudier