STARK samlar verksamheter i Borås

Det finns många parter som samverkar för att göra Borås till en bra studentstad. Arbetet leds av Högskolan i Borås, Studentkåren i Borås, Borås Näringsliv och Borås Stad. Men även AB Bostäder, Borås TME, Borås City och många enskilda företag samarbetar för att göra livet för studenterna så bra som möjligt.

Stark uppslutning kring STARK

Ett exempel på hur detta samarbete tagit sig uttryck är STARK-dagen som arrangeras på högskolan varje vårtermin. STARK är en arbetsmarknadsmässa där studenter och företag får en möjlighet att träffas och prata om praktik, möjligheter till extrajobb, anställning efter studierna eller hitta ämnet för studentens uppsatsskrivande.

Mässan är till för alla studenter, från att de läser första till sista terminen.

Porträtt av Joakim Byvik

Vägen till första jobbet

En som vet vad STARK kan betyda för studenters framtid är Joakim Byvik som läste till webbredaktör och tog sin examen i maj 2019. För honom blev timmarna han la på att besöka STARK början på en yrkeskarriär som han är väldigt nöjd med så här långt.

– 2015 sökte jag till webbredaktörsprogrammet och kom in. Jag funderade på att gå en mer yrkesinriktad webbutbildning hemma i Göteborg, men högskolan och studentlivet vägde över till Borås fördel, berättar han.

Bidrar till att kompetensutveckla Borås

Under studietiden engagerade sig Joakim Byvik i många olika aktiviteter, bland annat studentkårens verksamhet. Där kom han också för första gången i kontakt med STARK-mässan och engagemanget från näringslivet.

– Det var fantastiskt att se hur positiva och välkomnande företagen var gentemot såväl högskolan som oss studenter. På STARK fick jag också en tydlig bild av att företagen lägger väldigt mycket tid och energi på att skapa kontakter med studenterna. De inser att de tävlar om kompetenser och vill samtidigt vara med att bidra till att göra utbildningarna ännu bättre, säger han.

Kompetensutveckling är en utmaning för många företag och HR-avdelningar, vilket gör att vissa företag väljer att bygga upp ett nära samarbete med högskolan, genom att rekrytera studenter och engagera sig i programråd. Det hjälper högskolan att bättre förstå företagens behov och utmaningar.

Fredag student, måndag webbutvecklare.

För Joakim Byvik blev STARK-dagen helt avgörande. Där träffade han en tidigare kurskamrat som representerade ett företag som arbetar med att utveckla digitala lösningar som syftar till att höja kvaliteten inom social omsorg och privata vårdgivare.

– Det klickade direkt. Det kändes som en meningsfull och viktig verksamhet vilket var precis vad jag letade efter. Vi fick väldigt bra kontakt och när jag några månader senare träffade dem för en riktig intervju så blev jag erbjuden ett jobb som webbutvecklare. Jag tog min examen på en fredag och på måndagen gjorde jag min första arbetsdag, berättar Joakim Byvik.

Några råd på vägen

– Mitt råd till alla studenter är att prioritera STARK-dagen, den är startskottet för anställningsprocesserna med ansökningar och intervjuer. Det personliga mötet är viktigt och ger dig direkta kontakter in till företagen, samtidigt som de får en möjlighet att se dig som person, inte bara som ett namn i ett cv, säger han och fortsätter:

– Högskolan ger inte bara en examen utan en utveckling, företagen är intresserade av personer som tagit examen. STARK ger dig en möjlighet att visa din personlighet och examen blir ett bevis på dina färdigheter, avslutar Joakim Byvik.

Det här är en återpublicering från magasinet Årets studentstad 2020/2021 som producerats av Brainforest.
Avsändare är Högskolan i Borås, Studentkåren i Borås, Borås näringsliv och Borås stad.

Läs mer:

De här företagen söker dig

Vi förbereder dig för arbetslivet på våra sidor för jobb och karriär

Årets studentstad 2020/2021 

Magasinet Årets studentstad 2020/2021 som tillgänglig pdf