Nu börjar introduktionen

Student som springer color run under introduktionen 2016

Kan du ge en kort sammanfattning av introduktionen, vad kommer att hända?

– Det blir en hybridintroduktion, en blandning av fysiska och digitala moment, men med fokus på många bra digitala evenemang. Vi ska exempelvis ha en ”cookalong”, alltså en matlagningsshow där den som deltar lagar mat tillsammans med oss online. Andra exempel är en digital ölprovning och quizkvällar online. Exempel på fysiska träffar är olika lekdagar och ett ”color run”.

– Detta varvas med en hel del matnyttig information till exempel kommer vi presentera alla skolans system och en sjuksköterska från Smittskydd Västra Götaland ska hålla en föreläsning.

– Det blir en streamad träff på måndagen där vi kommer att förtydliga vad som gäller. All information finns också på studentkårens webb.

Vad får man inte missa?

– Introduktionen blir vad man gör den till. Jag tror att de digitala eventen kan bli några av de allra roligaste om man går in för dem. Introduktionen handlar om att lära känna sina klasskompisar. För mig personligen ser jag fram emot att träffa alla.

Hur coronasäkras de moment som sker på campus?

– Det mesta sker utomhus och vi har planerat för att vi inte ska samlas för många på samma plats. Alla faddrar har som uppdrag att hålla koll på storleken på grupperna och dela upp dem om det behövs. Det har vi övat på inför.

– Vi uppmanar också alla att ta ett personligt ansvar att tvätta händerna, hålla avstånd och vara hemma vid minsta lilla symptom. Vi kommer också att erbjuda en föreläsning av en smittskyddsköterska om smittspridning.

– Vi kommer att följa utvecklingen under hela introduktionen. Märker vi att det inte går att hålla nere gruppstorlekarna eller om någon skulle bli smittad, då har vi en plan B och ställer om till en helt digital introduktion.

Varför är introduktionen viktig?

– Vid en lyckad introduktion så har nysen (den nya studenten reds. anm.) hittat en koppling till sin fadder, klasskompisar, staden och högskolan. Vi hoppas också att den ska leda till att studenterna hittar nya kompisar och tar till sig av den matnyttiga informationen. Vid introduktionen läggs grunderna för en bra studietid.

Hur ser förberedelserna ut just nu?

– Jag tillsammans med en volontär grupp på fem personer har jobbat hårt med planeringen. Vi har utbildat våra faddrar in i det sista så att de har kunskaperna som krävs inom till exempel konflikthantering och alkoholkultur men vi har också gjort mycket praktiska saker som att förbereda allt i Zoom. Vi har 70 faddrar och det är grymt kul att det är så många som vill hjälpa till att göra en så bra introduktion som möjligt.

Kan man följa dagarna på sociala medier?

– Vi ska ha tävlingar varje dag i studentkårens sociala kanaler och så kommer vi att posta och uppdatera med kul bilder från introduktionen.

Vad är ditt bästa råd till nya studenter inför introduktionen?

– Våga ställa frågor och försök att prata med så många i studentlivet som möjligt så att du hittar guldkornen till kompisarna. Det här är starten på din studietid, så gör det till en så bra start som möjligt.

Länk till Studentkåren i Borås webb