Idag tar 84 sjuksköterskestudenter examen

 Det blev examensfirande på Zoom med sång och tal av både lärare och studenter.

– Stå upp för er etiska kompass, stå upp för patienterna och deras anhöriga – det är något som jag vet att ni kommer att göra, sa Ulrika Blom, programansvarig i sitt tal till de nyutexaminerade sjuksköterskorna.

Jessica Simonaho och Sara Widman är två av dem som nu kan titulera sig legitimerade sjuksköterskor.

– Det känns konstigt men bra att sluta, tre år har gått så fort. Det blir ju inte samma sak att fira på Zoom, men stämningen var god och det var den bästa lösningen under rådande omständigheter, säger Sara.

Var ska ni börja jobba?

– Jag har precis blivit mamma så jag ska vara mammaledig först och främst, säger Sara.

– Jag ska jobba med transfusionsmedicin i Göteborg. Jag kommer att jobba med att ta emot blodgivare, ta blodprov och göra hälsokontroller, säger Jessica. Det ska bli jättespännande. Det är en helt ny inriktning för mig att bara få jobba med friska personer.

Vad tyckte ni om utbildningen?

– Det har varit väldigt roligt, särskilt eftersom jag och Sara tog ut svängarna lite och gjorde somatisk praktik på ett sjukhus på Irland. Det blev ett nytt samarbete som vi byggde upp där, säger Jessica.

– Generellt tycker jag att det har varit bra, även om vissa delar var lite ostrukturerade. Men under pandemin lyckades högskolan lösa det på bästa sätt så att vi kunde göra vår VFU trots allt, säger Sara.

Hur var det att göra VFU mitt under brinnande pandemi?

– Det var väldigt speciellt med massor av nya restriktioner och rutiner. Jag jobbade på Medicin 4 på SÄS (Södra Älvsborgs Sjukhus reds anm), så vi hade inga covidpatienter, säger Sara.

– Jag jobbade med postcovid-patienter på SÄS så det var tungt. Man blir väldigt ödmjuk inför vad som kan hända, säger Jessica.

Har inställningen till yrket förändrats på grund av pandemin?

– Jag känner att jag ännu mer vill jobba med människor. Det lilla som jag gör blir något stort för någon annan. Man kan faktiskt hjälpa någon till att må bättre och patienterna blir så tacksamma, säger Sara.

– Jag har jobbat som undersköterska i tio år så jag vet var jag ska vara och en pandemi gör ingen skillnad för mig, säger Jessica.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Jag vill gärna jobba på en vårdcentral eller mottagning, men är öppen för det mesta. Det viktiga är att hitta ett jobb som är inspirerande, säger Sara.

– Jag har tidigare jobbat på BB och specialförlossningen på Östra (Östra sjukhuset reds anm), så nu vill jag gå vidare och utbilda mig till barnmorska, säger Jessica.