Sjuhäradsföretag först i världen med ny miljövänlig teknik för texilfärgning

Detta är en artikel från Science Park Borås som är en del av Högskolan i Borås.

Färgeriet har satsat på en pilotlinje för sprayteknik, utvecklad vid företaget Imogo via projektet Flex Dyer på Smart Textiles vid Science Park Borås som är en del av Högskolan i Borås. Just nu testas och trimmas tekniken för att köra första produktionen.

– Vi blev kontaktade av Imogos ledning för snart ett år sedan och tyckte att det lät mycket spännande, då det ligger helt i linje med vår vision, berättar Johan Engelmann, vd på 7H färgeri.

– Samarbetet med Imogo gör att vi kan utveckla våra produkter och tjänster till att bli än mer klimatsmarta och hållbara genom denna nya teknik. Spraytekniken ger oss också möjligheten att erbjuda nya innovativa tjänster och produkter till befintliga och nya kunder och vi hoppas också att detta ger oss andra synergieffekter. Att Imogo valde just 7H utav alla potentiella samarbetspartner är också ett kvitto på att vi har en unik kompetens och maskinpark, kommenterar han.

– Det kommer att bli en mycket spännande resa som vi är övertygande om kommer att ge både Imogo och 7H stora möjligheter.

Idé som växte fram på Textilhögskolan

Extra glad över att se tekniken förverkligas är, Ellinor Niit, tidigare lärare på Textilhögskolan. Idén är nämligen hennes. Redan på 80-talet, då hon började sin bana inom textilindustrin, funderade hon på om det skulle gå att färga textilier både storskaligt och i liten skala med minimal förbrukning av vatten och kemikalier. Hon bearbetade idén när hon 2014 började på Textilhögskolan och via Smart Textiles kom möjligheten att utveckla tekniken i labbskala och verifiera att den fungerar som önskat. Det mynnade ut i att hon tillsammans med entreprenörerna Per Stenflo och Joacim Wellander bildade företaget Imogo som alltså har fulländat tekniken och färgningsprocessen.

– Det är en dröm att få vara med om det här, säger hon och fortsätter:

– Ända sedan 80-talet är maskinerna i branschen enbart anpassade för storproduktion, det går åt lika mycket vatten och kemikalier oavsett om man ska färga 30 meter eller 3000 meter. På Textilhögskolan fick jag möjlighet att testa spraytekniken, som egentligen redan funnits och som är en resurssnål teknik, men som aldrig använts i stor skala vid textilfärgning.

Projektet Flex Dyer på Smart Textiles skulle egentligen ha avslutats våren 2020, men har på grund av coronapandemin förlängts till hösten 2021. Ytterligare en del återstår att testas.

– Målet är att skala upp värmeprocessen för att fixera färg på syntetfibrer, berättar Ellinor Niit.

Intresset från branschen, både i Sverige och i övriga världen, låter inte vänta på sig berättar Per Stenflo, som ser fram emot att få visa vad Flex Dyer går för.

– Vi märker av att det finns ett uppdämt behov av mer resurseffektiv teknik, inte minst i länder där en stor del av textilproduktionen ligger. Det här ligger rätt i tiden. Det är tveksamt om det här projektet hade gått att genomföra för tio år sedan, säger han.

Se film om provkörningen av FlexDyer (Youtube, textad på engelska)

Läs tidigare nyheter om Flex Dyer

Innovation som färgar textilier mer miljövänligt (2019, Högskolan i Borås)

Hållbar forskning lyfts fram på prestigefull lista (2020, Högskolan i Borås)

Läs mer om Flex Dyer som inledande innovationsprojekt