Företags tillgång till Textilhögskolans labb win-win för båda parter
2022-11-10
På första bilden från vänster: Ulrika Norén (Textilhögskolan), Roos Mulder (Textilhögskolan), Susanne Karlsson (OrganoClick), Johannes van Overmeeren (OrganoClick) och Maria Wennman (OrganoClick).
OrganoClick är ett kemiteknikföretag som tillverkar gröna kemiprodukter för att ersätta plaster och giftiga kemikalier. På Textilhögskolan testade de sitt nyutvecklade hydrofoberingsmedel, d.v.s. en vattenavvisande kemi. Vidareutvecklingen av denna kemi är en del av företagets mål inom innovationsprojektet POPFREE som finansierats av Vinnova.
Pilotanläggningen i labbet används för färgning, beredning och applicering av ytskikt. OrganoClicks medhavda textilier impregnerades i ett bad innehållande hydrofoberingsmedel för att sedan torkas och härdas. För att testa resultatet på det behandlade tyget syddes en regnponcho som sedan togs med ut på ett fälttest under regniga förhållanden.
Samverkan gynnar både företag och högskolan
Labbets pilotanläggning gör det möjligt för företag att komma till högskolan och utveckla sina produkter.
– För oss är det väldigt positivt att kunna testa våra nyutvecklade produkter i högskolans labb. Vi behöver då inte invänta lediga tider i våra partners textilfabriker vilket gör att utvärderingen av våra produkter kan gå snabbare. Att detta kan ske i närområdet är också viktigt ur hållbarhetssynpunkt, säger Maria Wennman, som är FoU-chef på företaget.
Även labbteknikerna Sophie Bremholt och Ulrika Norén ser en stor nytta med att låta företag nyttja maskinerna i labbet.
– Det gynnar både högskolan och företagen. Besök som dessa ger oss en uppdatering i vad som händer inom kemi- och teknikområdena. Vi utvecklar vår kompetens och kunskap, något som i slutändan även gynnar våra studenter. Att företag använder våra labb är alltså en viktig del av högskolans verksamhet och utbildning.
Annika Engström
Göran Jansson