Textilhögskolan utmanar med textil design på Milanos möbelmässa

Textil tar sig nya uttryck med utställningen LIKE TEXTILE under möbelmässan i Milano. Studenter och doktorander från Textilhögskolan i Borås visar vad textil kan vara idag. Den textila traditionen, innovativ teknik och poetisk sprängkraft ger form till samtida textil.

Smart Textiles, (un)beautiful textile, Integrity och Textibel är namn på projekt och kurser inom textil design på kandidat- master- och forskarnivå på Textilhögskolan. Projekt som spänner från innovativ produktdesign till att vilja utmana våra föreställningar om vad som är attraktivt eller motbjudande med textil.

Smart Textiles

Smart Textile Design Lab är en plattform för experimentell designforskning. Ny teknik möter etablerad kunskap och erfarenhet inom textil. Studenter, doktorander och forskare bedriver ett undersökande arbete som utmanar vad textil design kan vara.

(un)beautiful textile

Alla har vi många personliga erfarenheter av textil. Det gör textil till ett material som väcker både positiva och negativa associationer. Var går då gränsen mellan det attraktiva och det motbjudande? Den frågan fick studenterna i kursen (un)beatiful textile. Ett urval av projekten visas nu i utställningen LIKE TEXTILE.

Textibel

Vad kan textil? I samarbete med Chalmers och HDK i Göteborg gjordes en kurs i textil produktdesign. Med utgångspunkt från textila egenskaper och uttryck utvecklades funktionella produkter för olika situationer.

Integrity

Textil som gör skillnad. Som skyddar dig. Som signalerar mot omvärlden. I vardagliga som extrema situationer. I kursen Integrity får studenterna undersöka möjligheterna med textil under utmanande omständigheter, som intensiv stadmiljö i Tokyo eller utsatta klimatförhållanden på Svalbard. På plats prövas och utvecklas ny idéer som på olika sätt diskuterar överlevnad och integritet.

Vi älskar textil!

Fakta:

Textilhögskolan ställer ut i Ventura Lambrate. Adress: Via Sbodio n.9 - via Massimiano n.6

Pressvisning Ventura Lambrate: 11 april kl. 15:00-20:00
Utställningen pågår: 12-17 april, kl. 10:00-20:00

Mer information om vad som ställs ut finns på: http://liketextile.se