Utbytesstudierna i Schweiz och Irland blev en upplevelse för livet

Vårterminen 2012 tog Martin Lindén, student på civilekonomprogrammet på Högskolan i Borås, chansen att åka på utbytesstudier en termin. Valet föll på University of Applied Sciences Northwestern Switzerland.

-Jag tänkte till en början att det kunde vara en kul grej att åka på utbyte en termin, men det blev mycket mer än så. Utbildningen var över förväntan bra. Den hade hög standard och gav mycket mer än jag hade väntat. På plats har jag fått tackla ett nytt utbildningssystem och ett nytt sätt att lära ut på. Dessutom har jag fått språket, säger Martin Lindén.

Martin läste kurser främst inom området redovisning, men han passade också på att läsa tyska.
-Det var väldigt bra, för jag hade dessförinnan bara läst tyska på högstadiet. Nu har jag blivit mer flytande i språket. Ett par andra kurser han uppskattade var Swiss Banking och Management Game.
-På kursen i Swiss Banking fick vi lära oss om hur det schweiziska banksystemet fungerar. På Management Game jobbade vi i grupper i åtta heldagar kring ett fiktivt företag med olika scenario där vi fick fatta beslut kring olika strategier för att driva företaget framåt. Det var mycket givande och inspirerande.

Längre tid på en plats ger mer inblick

Under utbytestiden bodde Martin i studentkorridor med studenter från 15 olika länder. Erfarenheten av detta är bara positiv.
-Det är kul att se hur fort man fäster sig vid nya människor, säger han.
Martin hade inte någon längre utlandserfarenhet innan han åkte till Schweiz, endast kortare semesterresor. Skillnaden mot att stanna på en plats är stor.
-Det här var annorlunda eftersom man skulle flytta till och bo i ett annat land. Det positiva med det är ju att man får ta del av vardagen och sätta sig in i hur det verkligen fungerar där.

Tips till studenter som funderar på att åka på utbytesstudier?

-Det kanske kan verka krångligt med planeringen för att åka på utbytesstudier, det är ansökningen, man ska välja kurser och flytta till ett annat land, men det är verkligen värt det. Det ser man när man väl kommer fram. Det gäller att hålla sig lugn, för det mesta som kan verka krångligt löser sig till slut. För egen del kan jag säga att utbytesstudierna är något av det roligaste och bästa jag har gjort i mitt liv med betoning på roligt. Det är något jag verkligen kan rekommendera!

Namn: Martin Lindén
Studerar: Civilekonomprogrammet åk 4
Utbyte: Inom Erasmusprogrammet under vårterminen 2012 i årskurs 3
Värduniversitet: University of Applied Sciences Northwestern Switzerland

Utbytesstudierna gav mersmak

Civilekonomstudenterna Hanna Ström, Josefin Carling och Linda Falkenström tog chansen att åka på utbytesstudier på vårterminen i årskurs 3. De hamnade på Dublin Institute of Technology i Irland.

Varför valde ni att åka på utbytesstudier?

-En ny erfarenhet hägrade. Möjligheten att kunna förena nytta med nöje, att få bo i en ny stad, träffa nya människor och att samtidigt kunna tillgodoräkna sig studierna.

Vad läste ni för något där?

-Vi läste kurser inom finans och management, irländsk kultur och akademisk engelska.

Blev utbytet som ni hade tänkt er?

-Nej, det blev faktiskt mycket bättre än vi hade förväntat oss, och då hade vi höga förväntningar innan vi åkte. Det blev verkligen the time of our life. Allt var toppen, landet, staden, det social och kulturen.

Vad tyckte ni om studiesystemet på värduniversitetet?

-Det var bra, vi läste sex kurser parallellt och hade så kallade reading weeks för att kunna komma ikapp, och sedan examination.

På viket vis gagnar utbytet er karriär?

-Vi har fått språket. Sedan tror vi att det ser bra ut på CV:t att man har levat i ett annat land, att man är självständig och att man vågar testa något nytt.

Namn:  Hanna Ström, Josefin Carling och Linda Falkenström
Studerar: Civilekonomprogrammet åk 4
Utbyte: Inom Erasmusprogrammet under vårterminen 2012 i årskurs 3
Värduniversitet: Dublin Institute of Technology