Jesper och Philip studerade elnät i Brasilien

Varför valde ni att åka på utbytesstudier i Brasilien?

−För att uppleva nya saker och för att utvecklas som människa. Att det just blev Brasilien var för att tillfället dök upp precis i tid. Vi fick möjlighet att genomföra vårt examensarbete inom ramen för stipendieprogrammet Linnaeus-Palme.

Vad handlade examensarbetet om?

−Vi läser till energiingenjörer med inriktning eldistribution, så vi ville skriva om elnätet. Vi fick projektera ett 20kV elnät samt ett lågspänningsnät som skulle försörja både villor, bostadshus och industrier. Detta gjorde vi både på ett brasilianskt och ett svensk vis och sedan jämförde vi resultaten.

Hur gick det med projektet?

−Delen med det svenska elnätet gick väldigt bra, men det brasilianska tog väldigt mycket tid, då det var svårt att förstå hur de har tänkt och att få tag i information. Vi fick besöka de lokala nätägarna så att de kunde förklara för oss. Vi fick hjälp av vår handledare med språket under våra studiebesök. Och så fick vi lära oss innebörden av intrycket att ”om det fungerar, så rör det inte”. Deras elnät består av luftledningar och ledningsstolparna står precis i kanten av vägbanan. Dagligen blir ett antal elstolpar i staden påkörda av bilar.

Hur blev ni bemötta på värduniversitetet?

−Vi kände oss väldigt välkomna och vi är tacksamma för all hjälp vi fått av vår handledare och hans kollegor.

Jesper Selin
Ålder: 21
Från: Örby
Philip Lönnqvist
Ålder: 21
Från: Borås
Studier
Energiingenjör med inriktning mot elkraft. 
Utbytesstudier: Linnaeus-Palmeutbyte på Regional University of Blumenau (FURB) i södra Brasilien vårterminen 2013.

Och av omgivningen i övrigt?

−Om man kommer från Europa och åker till Brasilien blir man väldigt bra bemött, eftersom alla tycker att det är spännande med gringos. Så vi hade hade absolut inga problem att få hjälp eller att träffa nya kompisar.

Hur bodde ni?

−Vi delade på en lägenhet med ett rum och kök och det var väldigt billigt. Eftersom vi inte spenderade så mycket tid i lägenheten fungerade det jättebra. Vi delade även innergård med två mexikaner, en tysk och tre brasilianare och tillammans med dem hade vi väldigt roligt.

Vad fick ni för stöd av värduniversitetet?

−De hjälpte oss med allt från studierna till att se till att vi förstod hur saker fungerar i Brasilien och lärde oss känna staden Blumenau.

Vad gjorde ni på fritiden?

−Då umgicks vi med nya vänner, besökte olika platser i staden och gick ut och festade. Det är nästan alltid något som är på gång.

Vad har utbytestiden i Brasilien betytt för er

−Det har gett oss språkkunskaper. Man är tvungen att ta för sig och bete sig på ett annat sätt än man är van vid och prövas i nya situationer som gör att man växer som människa, detta är verkligen det allra bästa. Folk i Blumenau är verkligen helt annorlunda fast på ett väldigt positivt sätt. Vi har fått se många nya platser och pröva på nya saker.

Rekommenderar ni andra att göra samma resa?

−Absolut! Får man chansen att åka dit för utbytesstudier ska man ta den. Jag rekommenderar också att man läser kurser på FURB för att få uppleva ett annorlunda utbildningssystem. Vi upplevde inte studierna som speciellt hårda och strikta, det ganska lättsamt.

Vad ska man tänka på om man vill åka dit på utbytesstudier?

−Ett tips är att man förbereder sig genom att lära sig en del portugisiska att använda till vardags och att sedan gå på de språkkurser som de erbjuder gratis på skolan. På själva universitetet klarar man sig bra med engelska, men ute på gatan är det svårare. Man får också vara beredd på att vissa bekvämligheter försvinner, t.ex. fungerar inte internet speciellt bra, tillgång till varmt vatten finns inte överallt. Man gör bäst i att alltid ha jämna busspengar på sig. Men för övrigt, testa allt som är nytt och res till Florianopolis och Ilha Grande om du hinner.

Text och foto: Solveig Klug