Högskolan välkomnar University of the Highlands and Islands

Representanterna från UHI består av personal på prorektornivå och de bjuds på ett digert tvådagars program med presentationer, möten och samtal.

2011 blev vi alla överraskade över hur många beröringspunkter vi har.

Likhet ger förväntningar

UHI har många textila utbildningar, och Svante Kristensson, berättar att de har stickmaskiner på Orkney- och Shetlandsöarna på samma sätt som på Textilhögskolan.

– Vi hoppas uppnå ett mer bestående utbyte. Textilhögskolestudenter kan till exempel ges möjligheter att lära sig urgamla sticktekniker för att ta med sig till sina mode- och textildesignstudier.

Att lära av varandra

I innovationsfrågor arbetar regionens alla delar med högländerna och öarna ihop med näringslivet. Det går att jämföra med Sjuhäradsbygden.

– Vi hade väldigt mycket beröringspunkter och kan lära av varandra. Kanske blir det här besöket startskottet till något närmare.

Intressant distansteknik

UHI består av 13 olika forskningsmiljöer och colleges, säger Svante Kristensson, utspridda över hela Skottland. Det digitala biblioteket är centrerat till en plats. Studenterna arbetar oftast hemifrån med hjälp av distanspedagogik och för det har UHI väl utvecklad teknik.

– Bibliotekets service ska inte vara beroende av var biblioteket ligger, utan serva studenten oavsett var den befinner sig. Vi har distansstudenter på många platser i världen och har provat att chatta med dem och vill lära oss mer om de metoder som finns.

Att uppnå universitetsstatus

De 13 olika forskningsmiljöerna som UHI består av har gemensamt fått en övergripande universitetsstatus. Svante Kristensson berättar att det var väldigt fascinerande att lyssna på hur UHI arbetat för att uppnå detta.

– Kanske att vi plockar russinen ur kakan från deras organisation och för över till högskolans kommande organisationsutveckling.

Får känna sig fram

För Högskolan i Borås finns inga konkreta planer på att starta ett samarbete.

– Vi bjuder tillbaka för att se om vi kan knyta närmare kontakter än vad vi har nu.

Mer info:

Om UHI  

Text: Anne Liljenbäck