Sociala medier-pristagaren Jardenberg manar till nyfikenhet

Med ett youtubeklipp av en skrikande Jack Andraka tackade Joakim Jardenberg för att ha blivit utvald som första mottagare av nyinstiftade Sparbanksstiftelsen Sjuhäradsbygden sociala medier-pris. Jack Andraka är femtonåringen som – med hjälp av Wikipedia – skapade nya sätt att tidigt upptäcka cancer. Att en sådan sak kan ske och hur vi alla kan skapa förutsättningarna för det var några av de saker som Joakim Jardenberg belyste i sitt föredrag "Sociala medier och eftertanken".

– Vi är i ett läge idag där vi inte riktigt har accepterat att internet är här för att stanna, att nätet är en självklarhet idag. Vi måste acceptera, relatera och omforma för att komma vidare. Möjligheterna har aldrig varit så stora som nu. 

Öppen för nyfikenhet

Joakim Jardenberg lyfte frågan om att ta eftertanken ett steg längre: vad händer med vår inställning till tekniken när den inte längre är något svårt, när alla kan klicka sig vidare i sina apparater utan hjälp? Dagens digitala teknik skapar nya förväntningar, nya krav, nya lösningar och ny kärlek. Men kärleken är inte till tekniken i sig utan till vad den kan göra, påminde Jardenberg. 

– Det jag vill säga med mitt föredrag är att vi behöver öppna ögon och öron och titta oss omkring. Vad gör mina barn på internet, vad gör min mormor? Vi behöver se bortom tekniken och fokusera på nyfikenheten – vad kan vi använda allt detta till? Förändring behöver inte vara något jobbigt, vi är förändringsbenägna som människor, bara vi har med oss nyfikenheten och öppenheten hela vägen.

Juryns motivering för att ge Joakim Jardenberg priset är
- för ett ihärdigt och uthålligt arbete för öppenhet och transparens,
- för sitt brinnande intresse för användning och utveckling av sociala medier inom offentlig sektor,
- för sitt mod att använda sig själv som exempel,
- för sin stora pedagogiska förmåga när han delar sin kunskap,
- för att vara en inspiratör och folkbildare i det nya digitala landskapet.

Ska skriva bok

Prissumman på 100 000 kronor kommer Joakim Jardenberg att använda för att skriva en bok. 

– Jag har en massa material liggande och nu ska jag äntligen ta tag i projektet. Tanken är att boken ska vara lite "från vaggan till graven", om internet och hur det påverkar oss genom hela vår livsresa. Jag vill inspirera och uppmuntra människor, inte få dem att känna sig maktlösa av alla olika möjligheter som internet ger oss.

Mötesplats sociala medier arrangeras i samarbete mellan Borås Stad och Högskolan i Borås.

Sparbanksstiftelsen Sjuhärads Sociala medier-pris kommer att delas ut även nästa år och prissumman är då densamma, 100 000 kronor.

Några av konferensens andra föreläsare:

  • Leif Pagrotsky (bilden), konsult och före detta minister – om sociala medier och politiskt arbete och om hur han började ned Twitter och andra sociala medier.
  • Anders Mildner, journalist och författare – om digital journalistik och nya möjligheter och svårigheter.
  • Ann-Sofie Axelsson, lektor på Högskolan i Borås, om konsumentmakt och sociala medier.

Se fullständigt program
Se tv-sändningen från konferensen

Läs mer

Jardenberg kröntes som kung i sociala medier, P4 Sjuhärad
Jardenberg ser möjligheterna vid Mötesplats sociala medier, pressmeddelande Borås Stad
www.jardenberg.se

Text: Ida Borenstein
Foto: Peter Andersson/Mimbild