Med siktet mot en framtid i Shanghai

Caroline Segerdahl har varit ett par månader i Shanghai där hon studerar ekonomi vid Sino-British College. Hon tvekar inte på frågan om hon tycker att andra studenter ska åka på utbyte.

– Ja, gör det! Det är det bästa jag gjort! Ta chansen att komma iväg och komma ur mönstret där hemma. Det är oerhört personlighetsutvecklande, och allt löser sig. Tänk bara på att förbereda dig innan, prata med folk och ta reda på mer om kulturen – jag tyckte jag visste mycket men jag fick ändå en kulturchock!

Pluggar ekonomi

Att det blev just Shanghai föll sig naturligt för Caroline, vars pojkvän redan var i staden och jobbade. Dessutom hörde hon mycket positivt om Shanghai som stad. 
Under sin termin på Sino-British College studerar hon ekonomi.
 
– I klassen är det främst kinesiska studenter, kanske runt 60 stycken, och sen är vi några utbytesstudenter. All undervisning sker på engelska, och nivån överlag är rätt basic. Jag studerar även kinesiska för att lära mig språket, och det är riktigt svårt.
 
Caroline berättar att hon även funderar på att ta privatlektioner i kinesiska för att bättra på kunskaperna. Och att lära sig språket lite är något hon tycker alla studenter som ska åka till Kina bör göra.
 
– Det underlättar mycket, bara genom att visa att man försöker med språket så öppnar kineserna upp sig lite och allt blir enklare.
 

Fantastisk stad

Boendet var inget problem för Caroline. Hon bor i de franska kvarteren, som hon beskriver som lummiga och mysiga.
 
– Shanghai som stad är fantastisk. Man kan välja precis vad man vill göra. Det finns fantastiska restauranger att välja på, och det behöver inte kosta skjortan att gå ut och äta. Man kan passa på att unna sig när man är här som student.
 
Caroline tycker att allt är bättre i Shanghai än hemma i Göteborg.
 
– Allt är lite större och lite mer, man har fler valmöjligheter här. Det är lätt att träffa andra västerlänningar, de är mer öppna här upplever jag. Dessvärre är det inte så lätt att lära känna kineser, de håller sig gärna för sig själva.
 
– Jag hade aldrig varit i Kina innan jag kom hit, men för mig är inte Shanghai som den bild jag hade av Kina.
 
Vissa kulturkrockar är dock oundvikliga. Caroline berättar till exempel om hur det för kineser är helt naturligt att till exempel rapa och spotta när och var som helst.
 
– Man lär sig att inte se allt, det är bara att acceptera att vi har olika förhållningssätt. Kineserna är oftast vänliga, och om de kan vill de gärna hjälpa till. Däremot är de rädda för att tappa ansiktet, så de kanske inte alltid vågar försöka hjälpa till.
 

Drömmer om en framtid i Kina

Första tiden i Shanghai var omtumlande, men som Caroline säger så gäller det att komma ur sin trygghetszon, att våga testa nytt.
 
– Nu tycker jag väldigt bra om Shanghai och skulle gärna vilja jobba här i framtiden. Drömmen är att få arbeta med textil här, att på något sätt arbeta som en länk mellan den svenska och kinesiska marknaden.
 
Text och foto: Johanna Avadahl