Designstudenter ställer ut oväntade textilier

Bildtext: Louise Wånggren, Joel Prehn Andersson och Mario Eurenius gör i ordning sin kreation inför utställningen. Meningen är att det ska kännas som att ljudet går rakt genom kroppen på användaren. 

– Det är roligt för vi har aldrig jobbat med det här innan. Man har haft idéer men det behövs expertis – det fick vi verkligen, säger Louise Wånggren, modedesignstudent som tillsammans med Joel Prehn Andersson och Mario Eurenius designat en heltäckande dräkt som vibrerar till ljud.

Hur de gjorde får du veta om du besöker Textile Showroom. Från och med tisdag vecka 47 finns samtliga kreationer att beskåda i utställningen från workshopen Crafting Wearables. Missa heller inte filmerna där studenterna dokumenterat sin arbetsgång och tanken bakom designen.

Workshop

Gästföreläsaren Oscar Tomico inledde på temat "working with heat", där studenterna fick laborera med nya material. Vad händer egentligen när man häller vin över en PVA-textil? Vid veckans slut hade alla skapat varsin kreation genom att färga, krympa, lösa upp eller förstora.  

– Att du var med var helt fantastiskt, studenterna var ju eld och lågor, säger Linda Worbin, ansvarig för workshopen, till Riikka Talman, masterstudent på mode- och textildesign.

Bärare vs designer

Under nästan ett år har Riikka Talman arbetat med att ta fram olika kvaliteter av PVA-textilier. Det är tyg som löses upp eller ändrar färg och struktur vid kontakt med vatten som är minst 20 grader varmt. Projektet finansieras av Smart Textiles.  

– Syftet var att studenterna skulle lära sig nya material som kan integrera med omgivningen både i bärandet och i själva designprocessen, säger Linda Worbin.

Tyg som blir dubbelt så stort vid tvätt är användbart för designers, men det beror också på hur man som bärare interagerar med omgivningen.

– Vi kan inte styra över om den som använder kläderna spiller kaffe på sig.

Känslan av en kram

Wellbeing is the new luxury var temat för vecka två. De studenter som arbetat med liknande projekt under första veckan sattes samman i grupper. Interaktionen med det textila materialet, konstruktion och kroppen – hur känns det för mig – var viktiga beståndsdelar tillsammans med elektronik. 

Några av studenterna analyserade hur vi tar på varandra när vi kramas och tog fram ett förslag på hur man kan förlänga känslan av en kram. Resultatet blev en väst som blir varm vid beröring. Andra undersökte möjligheterna att sitta ergonomiskt riktigt med hjälp av textil. Tröjan som talar om när man sjunker ihop blev lösningen på problemet.

– För mig har det varit jätte, jätte fint! Jag har fått nya insikter kring vad som är möjligt med mina textilier. Det har varit helt ögonöppnande, säger Riikka Talman om workshopen. 

Text och bild: Rebecca Lindholm