Kina nästa för framtidens modedesigners

Bilden föreställer Shanghais skyline

– Det är stort för oss att vi är erkända även utanför Europa, säger Clemens Thornquist, professor i modedesign vid Textilhögskolan.

Den 20 oktober visar avgångsstudenterna i modedesign sina examenskollektioner under modeveckan i Shanghai. Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås, är inbjuden av Sveriges generalkonsulat, som sedan 2010 har anordnat svenska visningar på modeveckan i syfte att stärka svensk mode och design i Kinas största stad.

Hållbarhet viktigare än lyx

Enligt generalkonsulatet har Shanghai blivit en mötesplats för unga designers och innovativa företag och staden strävar efter att bli Asiens mode- och designhuvudstad. Kina är en av de snabbaste växande ekonomierna i världen enligt UD och försäljningen av kläder ökar med omkring 20 procent årligen.

Enligt en internationell undersökning, som nämns i en artikel i New York Times från i fjol, rankas Kina som sexa i världen när det gäller att lägga pengar på lyxvaror. Men det är inte på den arenan som Clemens Thornquist vill att Textilhögskolans examensvisning ska spela.

– Vi står för något som inte finns på så många andra designutbildningar, ett annat perspektiv på vad design är och en medvetenhet om hur viktigt det är med hållbarhet, säger han.

Vill visa framtidens talanger

Jonna Wibelius, som är ansvarig för kultur- och sverigefrämjande på Sveriges generalkonsulat i Shanghai, var den som bjöd in Textilhögskolan efter att ha sett tidigare studenters arbeten.

– Inför årets visning vill vi visa upp framtidens svenska designtalanger, och då kändes det självklart att bjuda in Textilhögskolan. Dessutom passar högskolan in i de krav på hållbarhet och kreativitet som genomsyrar alla våra främjandeprojekt i regionen, säger Jonna Wibelius.

Men först ska examensvisningen Exit13 till modeveckan i London. Den 14 september visas de avgående designstudenternas kollektioner på Freemason’s hall, i den sektion för nya talanger som kallas Fashion scout.

Text: Emma Engström Foto: Colourbox