Textilhögskolan i rymden

Studenterna, som går utbildningarna Textil Produktutveckling och Entreprenörskap samt Designtekniker, presenterar elva färdiga projekt i form av nyskapande utstyrslar – och det handlar inte bara om rymdoveraller. Deltar gör även äventyrerskan Renata Chlumska (från 13.00), som varit ambassadör för Spaceport Sweden.

– Vi har presentationer i vår stora hörsal under hela dagen den 16 januari, med avslut ca 14:40. Från 15.30 blir det sedan mingel och modevisning i Galleriet, berättar Stig Nilsson, utbildningsledare vid Textilhögskolan och fortsätter:

– Framtidens möjligheter för rymdfärder bäddar för en tänkt konsumtion som tar sig nya uttryck. Det är där Textilhögskolan kommer in i form av studenterna i utbildningen Textil Produktutveckling och Entreprenörskap (TPU). Vi har utforskat det textila uttrycket i samband med rymdfärden och presenterar nu elva färdiga projekt.

Välkommen på presentation, mingel och modevisning
Plats: Textilhögskolan, Borås
Tid: Torsdag 16 januari – presentationer i stora hörsalen 8.00-14.40
Mingel och modevisning i Galleriet från 15.30

Fakta:
Bakgrunden är ett projekt som Textilhögskolan och Spaceport Sweden har startat. Spaceport Sweden ägs av statens riskkapitalbolag – Inlandsinnovation och investmentbolaget Norrskenet. Affärsidén är att utveckla upplevelseindustrin i Norrland med Kiruna som centrum, där det redan finns ett etablerat vildmarksliv samt Ishotellet och Esrange.
Richard Branson med Virgin Galactic har utvecklat en rymdfarkost i form av en katamaran. Ett mindre skepp i mitten av katamaranen kastar loss och tar sig upp i atmosfären till 100 000 meters höjd. Där får resenären uppleva tyngdlöshet och se jorden från ovan.
Avsikten är att föra över tekniken till Kiruna och erbjuda rymdflygningar eller norrskensfärder till en biljettkostnad av 1,2 miljoner SEK. Det planeras också för en förberedande träningscamp där man tänker sig att familj och vänner följer med.

Läs mer om Textilhögskolans projekt med att skapa en rymddräkt åt Renata Chlumska

 

Text: Angelica Därnlöf

Foto: Jan Berg