Nytt datorcenter med superdator till högskolan

Futuristisk bild på händer som skriver på tangentbord

– Titeln Tekniskt laboratorium är lite missvisande. Vi vill bygga ett datorcenter för Big Data Analytics. Där vill vi samordna de datorresurser vi har på högskolan i dag och komplettera med minst en ny dator, säger Håkan Sundell, docent i datavetenskap och projektledare för centret.

200 000 kronor kommer att gå till ren utrustning. En ”superdator” kan kosta runt 100 000 kronor, det är inget man köper i en vanlig elektronikaffär. Den har ett mycket större minne än en vanlig dator, det är det som gör den speciell.
– Vi har inte haft tillgång till det tidigare. Med den kan vi göra mycket mer på kortare tid framförallt för oss som jobbar med Big Data och hanterar stora datamängder. Jag hoppas att vi kan hitta en som ser häftig ut också, säger han och skrattar förtjust.

Han letar nu efter en lokal på högskolan där de datorer och servrar som idag är utspridda kan samlas i ett center. Det finns ett gemensamt behov för forskarna inom IT och biblioteks- och informationsvetenskap. Han menar att det blir ett bättre utnyttjande av resurser och att det kommer att underlätta för gemensamma projekt.
– Det som är lite problematiskt är att vi inte vet var vi kommer att sitta efter omorganiseringen. Vi vill även använda centret i vårt samarbete med näringslivet, vi samarbetar med flera stora företag. Vi vill kunna testa och visa upp våra lösningar för företagen, då måste det vara tilltalande lokaler det kan inte ligga nere i källaren i något mörkt utrymme, säger han.

Stiftelsen delar varje år ut bidrag till forskning/utbildning, näringsliv, kultur och idrott i kommunerna Bollebygd, Mark, Svenljunga och Borås stad. Under åren 1998 - 2012 har runt 1 200 mottagare fått dela på nästan 169 miljoner kronor, varav Högskolan i Borås har fått närmare 65 miljoner kronor. Sparbanksstiftelsen Sjuhärads webbplats.

Bidraget från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad är ett startskott för centret men forskarna kommer att söka mer pengar.
– Sådana här produkter åldras snabbt. Efter tre år är de passé, säger han.

Datorcentret för Big Data Analytics är också en del i ett framtida forskningsprogram där ansökan är så gott som klar.

Läs om samtliga bidragstagare 2014.

Text och porträttbild: Anna Kjellsson